Λιβανός: Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε τα αποτελέσματα που περιμέναμε - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Λιβανός: Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε τα αποτελέσματα που περιμέναμε

featured image

«Ήταν μια πετυχημένη για την πατρίδα προσπάθεια, το ταξίδι είχε τα αποτελέσματα που περιμέναμε», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιος Λιβανός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

«Διεθνοποιήθηκαν τα ζητήματα, τα οποία έχουμε εμείς με την Τουρκία και την παράνομη δραστηριότητα που ασκεί, ετέθησαν πάλι στην πρώτη γραμμή σε όλα τα παγκόσμια δίκτυα και στο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον τα ζητήματα των επενδύσεων στη χώρα και της επιτυχίας που έχουμε στην οικονομική μας πολιτική μετά από δέκα χρόνια κρίσης, επαναβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις με τη μεγάλη σύμμαχο χώρα, τοποθετήθηκε το ζήτημα της ενέργειας ως ένα ζήτημα φιλίας και συνοδοιπορίας των λαών και των κρατών της ΝΑ Ευρώπης και με τον πιο πανηγυρικό τρόπο εδραιώθηκε η αίσθηση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ», επισήμανε ο κ. Λιβανός.

Σε ό,τι αφορά την πορεία εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι «προχωρά με γοργούς ρυθμούς και η αλλαγή στην πολιτική είναι δεδομένη». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τρίπτυχο που λειτουργεί η νέα κυβέρνηση, δηλαδή η αυστηροποίηση, η επιτάχυνση κι η διεθνοποίηση σιγά- σιγά θα αρχίσει να παράγει αποτελέσματα. Από την άλλη μεριά οι ιθύνοντες στα νησιά -περιφερειάρχης, δήμαρχος, πολίτες- έχουν απόλυτο δίκαιο να αισθάνονται το απίστευτο βάρος που κουβαλάνε για το σύνολο του ελληνικού λαού στις πλάτες τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει η κυβέρνηση, οι δήμοι, οι περιφέρειες στην ηπειρωτική Ελλάδα να συνδράμουν και να βοηθήσουν ώστε να ανακουφιστούν στον βαθμό που μπορούν τα νησιά. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στην ενδοχώρα κι η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή -ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς- είναι ώστε να απορροφηθούν σε κλειστά κέντρα και κέντρα νέου τύπου που θα παίρνουν και κάποιες άδειες, στην υπόλοιπη Ελλάδα ώστε να διαχυθούν κάποιοι από αυτούς που έχουν το προσφυγικό προφίλ προς την Κεντρική Ελλάδα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τις επιστροφές αυτών που δεν έχουν δυνατότητα να πάρουν άσυλο, που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, γρηγορότερα και με μεγαλύτερη επιτυχία και ταυτόχρονα να διευκολύνει τα νησιά τοποθετώντας τους υπόλοιπους αυτούς ανθρώπους μέσα στην ενδοχώρα», εξήγησε.


Ερωτηθείς, εξάλλου, για την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου που φέρνει η κυβέρνηση ο κ. Λιβανός εξήγησε: «Η αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν καθαρή και ξάστερη προεκλογική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρούσε και θεωρεί κι η παράταξή μας ότι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής είναι καταστροφικό, διότι χτυπάει την κυβερνησιμότητα, δεν επιτρέπει δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων και άρα δεν επιτρέπει ουσιαστικά στον λαό να ξέρει πριν από τις εκλογές ποιο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μετά τις εκλογές κι εμείς αυτό το θεωρούμε καταπάτηση της λαϊκής βούλησης και βεβαίως προβληματικό σε σχέση και με την καθημερινότητα των πολιτών στη διάρκεια του πολιτικού κύκλου […] Το κάνουμε άμεσα, στην αρχή της τετραετίας, έτσι ώστε να μη μας κατηγορήσει κανείς και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζουμε με τον εκλογικό νόμο όπως ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στα πράγματα […] Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την αναλογικότητα και την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού σε σχέση με τις προτιμήσεις του , παράλληλα με τη δυνατότητα συγκρότησης ισχυρών κυβερνήσεων».

«Αυτό», συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «γίνεται με το μπόνους των 50 εδρών, το οποίο αντί να το δίνουμε στο πρώτο κόμμα -ένα κόμμα με 28% θα μπορούσε να πάρει ένα δωράκι 50 εδρών- εμείς αυτό το κάνουμε κλιμακωτά, λέμε δηλαδή ότι ανάλογα με την αύξηση της δύναμης του πρώτου κόμματος, ανεβαίνουν και οι έδρες του μπόνους που παίρνει κι αν φτάσει στο 40% εκεί είναι το μάξιμουμ των 50 εδρών που παίρνει και σήμερα».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε: «Βλέπουμε μια σταθερή τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας υπέρ της κυβερνησιμότητας και ένα αλαλούμ και μια εντελώς κομματική και κοντόφθαλμη πολιτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που όταν ήταν πρώτο κόμμα ήθελε το μπόνους των 50 εδρών, με το που έπεσε δεύτερο κόμμα θυμήθηκε ότι έχει αριστερές καταβολές και έφερε την απλή αναλογική, χωρίς να σκεφτεί τις επιπτώσεις που έχει στην κυβερνησιμότητα στη χώρα. Σήμερα ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει την απλή αναλογική γιατί νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα κόψει τη δυνατότητα της ΝΔ να κυβερνήσει τη χώρα, επειδή ξέρει πολύ καλά ότι σήμερα είναι 15 μονάδες πίσω».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εφόσον ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφαλίσει 200 ψήφους απάντησε: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας αυτή είναι η θέση μας . Εάν δεν ψηφιστεί από 200 -δε φαίνεται να ψηφίζεται από 200 στη Βουλή η αλλαγή του εκλογικού νόμου- θα έχουμε στο τέλος της τετραετίας διπλές εκλογές . Οι πρώτες θα είναι με απλή αναλογική και οι δεύτερες ε την ενισχυμένη που θα δώσουν και κυβέρνησης».

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ