Μητσοτάκης σε ομογενείς: Το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα είναι η Τουρκία - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Μητσοτάκης σε ομογενείς: Το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα είναι η Τουρκία

featured image

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής- την Τουρκία και τη Συμφωνία των Πρεσπών- το ζήτημα της ψήφου αποδήμων αλλά και θέματα εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με ομογενείς στο Τάρπον Σπρινγκς των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων οι οποίοι μένουν στο εξωτερικό. Τόνισε προς τους Έλληνες ομογενείς πως δεν έχουν χάσει το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία καλώντας τους παράλληλα να δώσουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα στις επόμενες εκλογές να διαμορφώσουν πλειοψηφία 200 βουλευτών, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια.

Θέλω να τονίσω ότι το δικαίωμα της ψήφου, της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, δεν το έχετε απολέσει. Στην ουσία ο νόμος αυτός παρέχει μία διευκόλυνση: Τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με τους περιορισμούς του νόμου, στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Δώστε μας τη δυνατότητα στις επόμενες εκλογές να διαμορφώσουμε πλειοψηφία 200 βουλευτών και σας διαβεβαιώνω ότι τα εμπόδια αυτά θα αφαιρεθούν. Διότι δεν ήταν δική μου επιθυμία να περιορίσουμε το εκλογικό σώμα. Πιστεύω όμως ότι εάν υπάρχει -που θα υπάρχει- μία σημαντική συμμετοχή στις επόμενες εκλογές αυτό θα δημιουργήσει τη δυναμική για να διευρύνουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό με χαλάρωση των κριτηρίων που μπήκαν στην πρώτη εφαρμογή του νόμου. Άρα, δώστε μας και εσείς τη δύναμη και την επιχειρηματολογία να μπορούμε σε δεύτερο χρόνο να χαλαρώσουμε κι άλλο τα κριτήρια. Αυτό αποτελούσε εξ αρχής τη δική μου επιθυμία και αυτό θα επιδιώξω να κάνω όποτε μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία νέα υπέρ-πλειοψηφία των 200 βουλευτών, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συμφωνία των Πρεσπών: Είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και υπενθύμισε πως από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει, για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, τον έντονο προβληματισμό του για αυτή. Είχαμε καταψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Είχαμε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Είχα πει όμως ταυτόχρονα -και θέλω να είμαι απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία λέω- ότι άπαξ και η συμφωνία αυτή κυρωθεί, είναι πάρα πολύ δύσκολο η συμφωνία αυτή να αλλάξει. Είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο η συμφωνία αυτή να αλλάξει. Εμείς παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή την εφαρμογή της συμφωνίας. Κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε το brand «Μακεδονία» έτσι ώστε στον εμπορικό πόλεμο ο οποίος εκ των πραγμάτων θα ξεκινήσει με τους βόρειους γείτονές μας να έχουμε το πάνω χέρι. Υποστηρίξαμε τις επιχειρηματικές ενώσεις της Βόρειας Ελλάδας να κατοχυρώσουν το σήμα «Macedonia the Great» στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ώστε να υπάρχει ένα σήμα-ομπρέλα το οποίο θα κατοχυρώνει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα.

Το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα είναι η Τουρκία

Από εκεί και πέρα όμως έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα -και πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς- είναι η Τουρκία. Δεν είναι τα Σκόπια και ο βόρειος γείτονάς μας, όσο και αν συναισθηματικά μας ενοχλεί το γεγονός ότι καταλήξαμε σε μία συμφωνία που δεν είναι αυτή την οποία θέλαμε. Και πρέπει να έχουμε μία αίσθηση του πώς χτίζουμε τις συμμαχίες μας και του πώς κινούμαστε βλέποντας όλον τον ορίζοντα των γεωπολιτικών θεμάτων, όχι μόνο αυτά για τα οποία μπορεί να ενδιαφερόμαστε ειδικά, ανάλογα ο καθένας με τα δικά του βιώματα.


Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από τις διπλωματικές ενέργειες που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, και έχουμε επιδοθεί σε ένα πραγματικό διπλωματικό μαραθώνιο, η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη. Έχει δημιουργηθεί ένα τόξο στήριξης των ελληνικών θέσεων το οποίο ξεκινά από την Αμερική, πηγαίνει μέχρι το Ισραήλ, την Αίγυπτο. Μέχρι και η Ρωσία βρέθηκε στην ίδια θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαράδεκτη μη συμφωνία -χρησιμοποιώ αυτό τον όρο διότι δεν έχει καμία νομική βάση η συμφωνία την οποία υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Κατά συνέπεια, έχουμε χρησιμοποιήσει όλα μας τα διπλωματικά όπλα για να μπορέσουμε να απομονώσουμε την Τουρκία και να εξηγήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά -και εκεί θα χρειαστούμε και τη δική σας βοήθεια, το είπατε πολύ καλά- γιατί σήμερα σε αυτή την περιοχή του κόσμου η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός του ΝΑΤΟ.

Το είπατε πολύ σωστά, το έθιξα και εγώ στο Λονδίνο όταν βρέθηκα απέναντι από τον Ερντογάν και του είπα ξεκάθαρα πώς είναι δυνατόν σε μία συμμαχία ο ένας σύμμαχος να προκαλεί με τόσο προσβλητικό τρόπο και παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο τον άλλο σύμμαχο. Έχουμε λοιπόν όλοι μας μία σημαντική δουλειά να κάνουμε. Να ενημερώσουμε την αμερικανική κοινή γνώμη και την αμερικανική πολιτική ηγεσία για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στην καλύτερή τους φάση

Ψηφίστηκε, όπως γνωρίζετε, στο Κογκρέσο και στη Γερουσία το East Med Act, μετά από πολλή συστηματική δουλειά την οποία έκανε και ο Gus Bilirakis, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά δημόσια. Είναι ένα από τα καλύτερα κείμενα, από τα καλύτερα νομοθετήματα που έχουν προκύψει ποτέ από το αμερικανικό Κογκρέσο, υποστηρικτικά για τις ελληνικές θέσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό πια ότι στο Κογκρέσο υπάρχει μια διακομματική υποστήριξη αυτής της πολιτικής. Θα έχω την ευκαιρία εκτός από τον Πρόεδρο Τραμπ να συναντήσω και την ηγεσία του Κογκρέσου για να επαναλάβω το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Για πρώτη φορά βλέπω να διαμορφώνεται στην Αμερική μία πολιτική η οποία δεν κρατά τις συνηθισμένες ισορροπίες. Διότι πάντα υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι πρέπει να κρατούνται ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται.

Δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί.

Θα έχω την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσω και με τον Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο και βέβαια να επαναβεβαιώσω το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στην καλύτερή τους φάση ιστορικά. Αυτό το οφείλουμε και σε εσάς και θέλω να σας ευχαριστήσω για ό,τι έχετε κάνει για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς ξέρετε έχουμε υπογράψει την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ενισχύει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. Και βέβαια, το είπατε σωστά, η υπογραφή του EastMed, ενός αγωγού ειρήνης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα τριμερή σχήματα δεν είναι λόγια του αέρα.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ