Ποιον φόρο επιλέγουν να πληρώσουν πρώτα τα νοικοκυριά - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Ποιον φόρο επιλέγουν να πληρώσουν πρώτα τα νοικοκυριά

featured image

Δύσκολος αποδείχθηκε ο Νοέμβριος του 2019 για τους φορολογούμενους. Οι φορολογικές υποχρεώσεις έπεσαν μαζεμένες τον προτελευταίο μήνα του έτους και τα νοικοκυριά δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν στην ώρα τους πάνω από τα τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος που έπρεπε να καταβάλουν στις 30 Νοεμβρίου αλλά και το 26% του ΕΝΦΙΑ που είχε βεβαιωθεί για να εισπραχθεί τον συγκεκριμένο μήνα. Πάντως μεταξύ των δυο φόρων επιλέγουν να πληρώσουν πρώτα τον ΕΝΦΙΑ και μετά το φόρο εισοδήματος.

Σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πιο συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που οφείλουν στο Δημόσιο ενώ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών οι επιχειρήσεις πληρώνουν 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος που τους έχει βεβαιώθηκε μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και ειδικά αυτών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις. Αυτός είναι ακόμη ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη σημαντική βελτίωση των φορολογικών εσόδων τους τελευταίους μήνες, που έκαναν εφικτή όχι μόνο την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου για πλεόνασμα 3,5% αλλά και τη δημιουργία υπερπλεονάσματος που δημιούργησε το δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, την επιστροφή του 5% της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 700 ευρώ σε ανέργους, πολύτεκνους και οικογένειες με ΑμεΑ αλλά και την αύξηση και προκαταβολική πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου:

Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 88,95%. Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 3,729 δις. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν στο 11μηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 3,317 δις. ευρώ. Τον Νοέμβριο έπρεπε να πληρωθούν 857,25 εκατ. ευρώ και εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα 753,58 εκατ. ευρώ ή το 87,91%. Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ. Στο 11μηνο διαμορφώθηκε στο 83,35%. Από τα 11.923 δις ευρώ το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 9,938 δις. ευρώ. Τον Νοέμβριο η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ ανήλθε σε 67,45% καθώς μπήκαν στα κρατικά ταμεία 835 εκατ. ευρώ από τα 1,237 δις. Ευρώ που ήταν ο οφειλόμενος ΦΠΑ. Σε αντίθεση με το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος από τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου σε 68,64% καθώς από τα 3,670 δις. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 2,519 δις. ευρώ. Δηλαδή πάνω από τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος έμειναν απλήρωτα. Τον περασμένο Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο που θα έπρεπε να καταβληθεί η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης έπεσε στο 67,45% από 70% που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, που οι φορολογούμενοι πληρώνουν τη δεύτερη δόση του φόρου. Σε υψηλά ποσοστά κινείται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Στο 11μηνο ανήλθε σε 74,27%. Από τα 2,154 δις. Ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν τα 1,599 δις. Ευρώ. Τον Νοέμβριο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 74,0% από 75,45% τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ