Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

featured image

Προσωρινή ανακούφιση έδωσε στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, καθώς αναμένεται να υποχωρήσει ξανά.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,3%, όπως αναμενόταν, από 1% τον Νοέμβριο, καθώς οι τιμές της ενέργειας ανέκαμψαν και το κόστος των νωπών τροφίμων αυξήθηκε.

Με τον πληθωρισμό να κινείται πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι κοντά στο 2%, η κεντρική τράπεζα παρέχει μία πρωτοφανή νομισματική στήριξη επί σειρά ετών, ενώ η ασθενής οικονομική ανάπτυξη έχει αυξήσει τον κίνδυνο να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη στήριξη για να αυξηθεί ο πληθωρισμός μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα και το κόστος ενέργειας και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, παρέμεινε σταθερός στο 1,4% τον περασμένο μήνα.


Στα σχετικά θετικά στοιχεία, πρέπει να προστεθούν και αυτά που ανακοίνωσε η Eurostat για το λιανικό εμπόριο, τα οποία ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, με το λιανικό εμπόριο να ανακάμπτει από δύο συνεχόμενες μηνιαίες μειώσεις και να σημειώνει μηνιαία άνοδο 1%.

Η ανακούφιση για την ΕΚΤ μπορεί να είναι σύντομη, καθώς πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν μία ασθενή ανάκαμψη στο μέλλον, χωρίς κάποια σημαντική ανάκαμψη να είναι ορατή, ιδιαίτερα όσον αφορά τον μεγάλο βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας.

Ο πληθωρισμός αναμένεται, επίσης, να υποχωρήσει προς το 1% στο πρώτο εξάμηνο του 2020 για να αυξηθεί στη συνέχεια, κλείνοντας το 2020 στα επίπεδα από όπου ξεκίνησε.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, που έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα τις τελευταίες ημέρες, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό, αλλά η αβεβαιότητα μπορεί να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα, ακυρώνοντας το αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με αναλυτές. Ακόμη, όμως, και αν επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ είναι απίθανο να λάβει μέτρα σύντομα, καθώς έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης πυρός της.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ