Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει κατά 30% τα καρδιακά νοσήματα - Kamarini.com

Breaking

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει κατά 30% τα καρδιακά νοσήματα

featured image

Κατά 30%μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος, ακόμη και σε άτομα με έντονη γενετική προδιάθεση για υπέρταση, όταν αυτά υιοθετούν υγιεινό τρόπο ζωής. Τo συμπέρασμα προκύπτει από πολυκεντρική μελέτη, στην οποία συμμετείχε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και δημοσιεύτηκε το 2019 στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation», όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο αναπληρωτής καθηγητής μοριακής επιδημιολογίας στο τμήμα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευάγγελος Ευαγγέλου.

Όπως αναφέρει ο κ. Ευαγγέλου, αυτό τον καιρό ο ίδιος και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν μία αρκετά μεγαλύτερη μελέτη, για την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υπόβαθρου της υπέρτασης. «Θέλουμε να εξηγήσουμε όλη εκείνη τη γενετική πληροφορία που μπορεί να έχει σχέση με το πώς τα γονίδια συμβάλλουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, προκειμένου να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση στο άτομο. Στόχος μας είναι στην ουσία να βρεθούν νέα γονίδια, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, και όλα αυτά να τα μεταφράσουμε σε ένα κλινικό αποτέλεσμα».


Συνταγογράφηση βάσει γενετικής «υπογραφής»

«Θέλουμε να δούμε», επισημαίνει ο κ. Ευαγγέλου, «αν αυτή η γενετική «υπογραφή» μπορεί να μεταφραστεί σε ένα συγκεκριμένο σκορ (εμείς το αποκαλούμε πολυγονιδιακό δείκτη κινδύνου). Αυτό στην ουσία θα είναι η υπογραφή του ατόμου και με βάση αυτή την υπογραφή ο γιατρός στο μέλλον θα συνταγογραφεί ή θα υποδεικνύει τον κατάλληλο τρόπο ζωής, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι που προέρχονται από την αρτηριακή πίεση». Η μελέτη γίνεται σε ενάμιση εκατομμύριο άτομα και τα πρώτα αποτελέσματα βοηθούν να έχουμε μία καλύτερη εικόνα της γενετικής υπογραφής του ατόμου, λέει ο κ. Ευαγγέλου. «Το σημαντικό είναι ότι αυτή η γενετική υπογραφή δεν αλλάζει, οπότε για αυτό είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αλλάζοντας τον τρόπο ζωής, στην ουσία μεταβάλλουμε και τον κίνδυνο που υπάρχει μέσω αυτής της γενετικής υπογραφής Κάτι που παλιά δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να συμβεί σε τέτοιο βαθμό».

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ