Να γιατί ισχυρίζεται νέα έρευνα πως ποτέ δεν είναι αργά για να κόψεις το κάπνισμα - Kamarini.com

Breaking

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Να γιατί ισχυρίζεται νέα έρευνα πως ποτέ δεν είναι αργά για να κόψεις το κάπνισμα

featured image

Δεν είναι ακριβώς μυστικό πόσο ευεργετικό είναι για την υγεία το κόψιμο του τσιγάρου, μια νέα μελέτη μάς λέει όμως πως ακόμα και οι μανιώδεις καπνιστές έχουν μια ευκαιρία να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Αρκεί να το κόψουν οριστικά.

Και με δεδομένο πως οι καπνιστές στον πλανήτη αγγίζουν το 1,1 δισ. ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανακάλυψη προσφέρει μια νέα ελπίδα πως ποτέ δεν είναι αργά.

Το κάπνισμα συνδέεται ευθέως με 1,8 εκατ. θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως και στον μανιώδη καπνιστή οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνονται εκθετικά.


Όπως μας λένε όμως οι ερευνητές στο άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «Nature», οι χρόνιοι καπνιστές που έκοψαν το κάπνισμα εμφάνισαν ξανά υψηλά επίπεδα υγιών κυττάρων. Πολύ περισσότερα από όσους συνέχιζαν το κάπνισμα.

Η έρευνα καταλήγει πως υπάρχει ακόμα ελπίδα για τον μακροχρόνιο καπνιστή να μεταστρέψει τις αρνητικές συνέπειες στους ιστούς του πνεύμονα, μειώνοντας έτσι δραστικά την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

«Άνθρωποι που καπνίζουν 30, 40 ή και περισσότερα χρόνια μου λένε συχνά πως είναι πολύ αργά για να κόψουν το κάπνισμα, η ζημιά έχει ήδη γίνει», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Dr Peter Campbell, «αυτό που είναι τόσο εντυπωσιακό στην έρευνά μας είναι το γεγονός ότι δείχνει πως ποτέ δεν είναι πολύ αργά».

«Κάποιοι συμμετέχοντες είχαν καπνίσει ακόμα και 15.000 πακέτα τσιγάρα στη ζωή τους, μέσα σε λίγα χρόνια όμως από τη στιγμή που το έκοψαν πολλά από τα κύτταρα που ζουν στους αεραγωγούς τους δεν εμφάνιζαν πλέον σημάδια βλάβης από τον καπνό»…

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ