Κορονοϊός: «Κάθε σενάριο παραμένει στο τραπέζι, όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας» - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Κορονοϊός: «Κάθε σενάριο παραμένει στο τραπέζι, όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας»

featured image

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα για τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό δείχνουν μια μείωση στα νέα κρούσματα ωστόσο «κάθε σενάριο παραμένει στο τραπέζι» όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ θεωρεί επίσης ότι δεν είναι απαραίτητο να ανασταλούν οι κρουαζιέρες, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε «μέτρο γενικευμένης εφαρμογής» για την αντιμετώπιση του Covid-19. «Τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά προς την κατάσταση, να λαμβάνονται βάσει αποδείξεων και στοιχείων της δημόσιας υγείας. Και μέτρα γενικευμένης εφαρμογής μπορεί να μην είναι χρήσιμα», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους προσθέτοντας ότι «μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει».

Η έκκληση αυτή διατυπώνεται την ώρα που οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess παραμένουν ακόμη σε καραντίνα στην Ιαπωνία, κι ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού δεν σταματά να αυξάνεται στο πλοίο. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε σήμερα ότι παρακολουθεί την κατάσταση των 60 Αμερικανών που παραμένουν στην Ιαπωνία, αλλά και των σχεδόν 200 Αμερικανών που αποβιβάστηκαν στην Καμπότζη την περασμένη εβδομάδα από άλλο κρουαζιερόπλοιο, το Westerdam, και των 92 που παρέμειναν στο πλοίο, αφότου μια επιβάτης βρέθηκε θετική στον Covid-19.

Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε τους 1.770 νεκρούς και έχει προσβάλει περισσότερους από 70.500 ανθρώπους, κυρίως στην ηπειρωτική Κίνα, από τότε που εμφανίστηκε η ιογενής πνευμονία τον Δεκέμβριο στην Ουχάν.


Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ότι λεπτομερής επιδημιολογική μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερα από 44.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι το 80% και πλέον των ασθενών νοσούν ελαφρά και η υγεία τους αποκαθίσταται. «Φαίνεται ότι ο Covid-19 δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο οι άλλοι κορονοϊοί, ιδιαίτερα ο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και ο MERS (αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής)», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, σχεδόν το 14% των ασθενών πάσχει από σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονία, ενώ σχεδόν το 5% αναπτύσσει πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως αναπνευστική ανεπάρκεια ή σηπτικό σοκ. Στο 2% των αναφερόμενων κρουσμάτων, ο ιός είναι θανατηφόρος και ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται με την ηλικία.

Ο δρ Μάικ Ράιαν, διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, όταν ρωτήθηκε αν ο Covid-19 έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, δήλωσε ότι «επί του παρόντος δεν το παρατηρούμε αυτό».»Εξω από την επαρχία Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, «η επιδημία προσβάλλει ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, συνεπώς αν πρέπει να διακόψουμε όλες τις κρουαζιέρες του κόσμου στην περίπτωση που θα υπήρχε μια εν δυνάμει επαφή με έναν πιθανό παθογόνο παράγοντα, τότε πού θα σταματήσουμε;» τόνισε.

Η εμπειρογνώμων του ΠΟΥ δρ Σιλβί Μπριάν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με τις ιαπωνικές αρχές και τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που έχει δέσει ανοιχτά της Γιοκοχάμας προσθέτοντας: «Επικεντρωνόμαστε στο στόχο μας της δημόσιας υγείας να περιορίσουμε τον ιό και να μην περιορίσουμε τους ανθρώπους».

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ