Τι είναι οι «σούπερ δότες» αίματος που ανιχνεύει νέα συσκευή - Kamarini.com

Breaking

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Τι είναι οι «σούπερ δότες» αίματος που ανιχνεύει νέα συσκευή

featured image

Οι μεταγγίσεις αίματος είναι ζωτικής σημασίας, την ίδια ώρα που η οικουμένη αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανεπαρκή ποσότητά του.

Γι’ αυτό και χαιρετίστηκε ως επιστημονική τομή αυτό που ευαγγελίζεται μια νέα συσκευή που ανέπτυξαν καναδοί επιστήμονες και μπορεί να ανιχνεύει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «σούπερ δότες». Τους ανθρώπους το αίμα των οποίων παραμένει βιώσιμο κατά πολύ περισσότερο δηλαδή, τόσο μέσα στο σώμα του παραλήπτη όσο και στο ταξίδι του ως εκεί.

Ακόμα και εντός των ομάδων αίματος, δεν είναι όλα τα αίματα ίδια. Κάποιοι άνθρωποι αποδίδουν δείγματα πολύ καλύτερης ποιότητας, μιας και τα ερυθρά αιμοσφαίριά τους διατηρούν τη δομή και τη λειτουργικότητά τους για πολύ περισσότερο.


Οι επιστήμονες του University of British Columbia κατέληξαν σε μια πρωτοποριακή μέθοδο αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ανθρώπινου αίματος για μεταγγίσεις. Όπως γράφουν στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Lab on a Chip», η συσκευή τους παρακολουθεί την κατάσταση των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά την αποθήκευσή τους. Κατά πόσο διατηρούν τη δομική τους ακεραιότητα δηλαδή.

Η μέθοδος που ανέπτυξαν χρειάζεται ωστόσο περαιτέρω έρευνες, καθώς έλαβε χώρα σε μικρό αριθμό δειγμάτων. Η ομάδα σκοπεύει τώρα να συνεργαστεί με την κρατική εταιρία αιμοδοσίας του Καναδά για να ελέγξει τη συσκευή και να πάρει κάποια στιγμή έγκριση…

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ