Ο διάλογος του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον πρωθυπουργό ενώ το Oruc Reis έπλεε στη ελληνική υφαλοκρηπίδα - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Ο διάλογος του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον πρωθυπουργό ενώ το Oruc Reis έπλεε στη ελληνική υφαλοκρηπίδα

featured image

Σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την πρώτη στιγμή του πολύωρου πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Μιλώντας την Κυριακή για πρώτη φορά μετά το περιστατικό, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μετέφερε τον διάλογο που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση. Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία. Πρωινός διάλογος. Μετά από λίγες ώρες, κύριε υπουργέ μετακινήθηκε; Άλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει. Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ; Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα» δήλωσε χαριτολογώντας.

«Αργά το βράδυ της Πέμπτης είχα την πληροφορία. Απλώς αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση του. Το άλλο πρωί, η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ήταν στην περιοχή» δήλωσε ο υπουργός. «Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη ώρα. Και οι ασκήσεις ψυχραιμίας πρέπει να γίνονται γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστά ζυγισμένες» πρόσθεσε.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ότι η Αθήνα είχε λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ανέμενε την εκδήλωση προκλητικής ενέργειας από την Τουρκία. «Για να είναι ο Νικηφόρος Φωκάς στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα 25-30 μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αν και εκτίμησε πως το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το τουρκικό πλοίο, να επιχείρησε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας. «Μάλλον παρασύρθηκε, δεν είχε άλλη επιλογή απ» το να πάει όρτσα στον καιρό, καθότι είχε απλωμένα καλώδια χιλιομέτρων και για να μην διαταραχτεί η σειρά των καλωδίων έπρεπε να έχει συγκεκριμένη πορεία που το οδήγησε στις δικές μας περιοχές, από την άλλη η παρουσία μας και η ανταπόκρισή μας έπρεπε να είναι άμεση, διότι εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται και τα αντανακλαστικά μας» σημείωσε.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η Αθήνα διαθέτει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα για να αντιδράσει σε ανάλογο περιστατικό εφόσον απαιτηθεί. «Ήμασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα, θα είμαστε σε όποια παρόμοια περίπτωση χρειαστεί δίπλα, και κάθε φορά που θα τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας, θα περνάμε το τεστ με 10 άριστα. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά κάνουμε αυτό που πρέπει για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ