Κιρσοί και Ευρυαγγείες: οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές για υγιή και όμορφα πόδια - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Κιρσοί και Ευρυαγγείες: οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές για υγιή και όμορφα πόδια

featured image

Εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο εμφανίζουν κιρσούς και ευρυαγγείες στα κάτω άκρα τους. Ένα πρόβλημα που οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να αντιμετωπίζουν ως καθαρά αισθητικό, το οποίο επανέρχεται με συνεπή περιοδικότητα, κάθε καλοκαίρι, οπότε και ο ελαφρύς ρουχισμός αφήνει τα πόδια έκθετα στα αδιάκριτα βλέμματα. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για δύο φλεβικές παθήσεις που χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης.

Ο αγγειοχειρουργός, κ. Απόστολος Σαλίβερος στη συνέντευξη του καταρρίπτει καλά εδραιωμένους μύθους γύρω από τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς, παρουσιάζοντάς μας το σύγχρονο οπλοστάσιο θεραπευτικών επιλογών που εγγυώνται την οριστική εξάλειψη του προβλήματος.

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση ευρυαγγειών και κιρσών;

Αρχικά, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι και τα δύο νοσήματα, και κυρίως οι κιρσοί, αποτελούν μια φλεβική πάθηση που χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών και ιδίως της θρόμβωσης.

Οι κιρσοί είναι φλέβες που «προβάλλουν» στα πόδια και προκαλούνται λόγω της ανεπάρκειας που παρουσιάζουν οι βαλβίδες των φλεβών.

Για να καταλάβουμε ποια είναι η αιτία που προκαλεί τους κιρσούς πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το φλεβικό μας σύστημα. Όπως γνωρίζουμε η κυκλοφορία στα πόδια γίνεται με τις αρτηρίες και τις φλέβες. Οι αρτηρίες ξεκινούν από την καρδιά και πηγαίνουν το αίμα προς τα κάτω, ώστε να τροφοδοτήσουν τα πόδια με οξυγονωμένο αίμα. Οι φλέβες είναι τα αγγεία που ξεκινούν από τα πόδια και ανεβαίνοντας προς τα πάνω μεταφέρουν το αίμα στους πνεύμονες για να ξαναγεμίσει με οξυγόνο. Το αίμα ωθείται μέσα στις αρτηρίες από την καρδιά, ενώ οι φλέβες οι οποίες δεν έχουν δικιά τους «φλεβική καρδιά» λειτουργούν με την συμπίεση που τους ασκείται από την γαστροκνημία κατά το περπάτημα.

Στους ανθρώπους που έχουν χαλασμένες βαλβίδες το αίμα κινείται ανάποδα μέσα στις φλέβες (δηλ. προς τα κάτω), δεν έχει διέξοδο προς την φυσιολογική κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να «ξεχειλώνουν» οι φλέβες που προσπαθούν να χωρέσουν όσο πιο πολύ αίμα γίνεται. Έτσι δημιουργούνται οι κιρσοί, οι οποίοι οδηγούν σε πολλά παθολογικά προβλήματα με το πέρασμα του χρόνου, όπως οιδήματα, καυσαλγίες, υπέρχρωση δέρματος, φλεβικό έλκος, αιμορραγίες και θρόμβωση. Για τους λόγους αυτούς οι κιρσοί είναι μια παθολογική κατάσταση που πρέπει να διορθώνεται.

Από την πλευρά τους οι ευρυαγγείες είναι είτε φλεβίδια είτε αρτηρίδια οπότε και έχουν ανάλογα μπλε ή κόκκινο χρώμα. H κύρια αιτία που δημιουργεί τις ευρυαγγείες είναι η κληρονομικότητα και κατά δεύτερο λόγο οι ορμονικοί παράγοντες (π.χ εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών), η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η έκθεση στον ήλιο, τα τραύματα, οι μολύνσεις κ.α

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα, όπως π.χ θρομβώσεις, μπορεί όμως να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής με συμπτώματα όπως τοπικός κνησμός, αίσθημα καύσου, άλγος κ.α. Επίσης, μπορεί να προκαλούν τοπικό υποδόριο αιμάτωμα (εκχύμωση) ή και αιμορραγία προς τα έξω αν υπάρξει κάκωση πχ στην διάρκεια ξυρίσματος. Επίσης, σε πολλές γυναίκες η παρουσία ευρυαγγειών δυσκολεύει την καθημερινότητά τους από αισθητικής άποψης και γίνονται αποδέκτες ερωτήσεων ή αρνητικών σχολίων, οπότε δημιουργείται αναπόφευκτα μία ψυχολογική πίεση με αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική τους ζωή.


Πώς μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από τους κιρσούς;

Σήμερα η θεραπεία των κιρσών δεν είναι μία επώδυνη και περίπλοκη διαδικασία όπως στο παρελθόν και συνήθως δεν απαιτούνται πια τομές, νάρκωση ή νοσηλεία. Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser αποτελεί παγκοσμίως την πλέον δημοφιλή και αποτελεσματική θεραπεία. Είναι αναίμακτη, ανώδυνη και καλά ανεκτή θεραπεία εστιασμένη στα τοιχώματα της φλέβας. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η συγκεκριμένη θεραπεία δεν απαιτεί τομές, δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο κλινικής παρενέργειας.

Διαρκεί μόλις 30 – 45 λεπτά με χρήση ελάχιστης ή καθόλου αναισθησίας, ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (dayclinic), σύντομη αποθεραπεία και εξασφαλίζει την άμεση επιστροφή του ασθενούς στις κανονικές του δραστηριότητες. Αποτελεί πλέον μια ολοκληρωμένη θεραπεία για κάθε είδους φλέβα, για φλεβικά έλκη καθώς και για τη θεραπεία ασθενών με βηματοδότη, υπό αντιπηκτική αγωγή, κυκλοφορικό πρόβλημα, παχυσαρκία, κ.α.

Για τις ευρυαγγείες ποιες είναι οι διαθέσιμες μέθοδοι θεραπείας;

Για να αντιμετωπιστούν οι ευρυαγγείες απαιτείται αρχικά εξέταση από αγγειοχειρουργό. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει ένα λεπτομερές τρίπλεξ φλεβών που θα αναδείξει πιθανή παθολογία του φλεβικού δικτύου που τροφοδοτεί τις ευρυαγγείες. Η θεραπεία των ευρυαγγειών αποτελείται από τρεις μεθόδους που συμπληρώνουν η μία την άλλη. Έτσι ο καταρτισμένος αγγειοχειρουργός – αγγειολόγος, χρησιμοποιεί και τις τρεις αυτές μεθόδους, ανάλογα με την περίπτωση, και οι οποίες είναι:

Η σκληροθεραπεία: είναι η αρχαιότερη μέθοδος και η πιο αποτελεσματική για μεγαλύτερες ευρυαγγείες και δικτυωτές φλέβες. Με τη βοήθεια πολύ λεπτής σύριγγας εγχέεται ειδικό φάρμακο (το σκληρυντικό) που προκαλεί ίνωση στη φλέβα και με αυτό τον τρόπο εξαφανίζεται. Έχει ελάχιστο πόνο, αλλά αφήνει σημάδια για πολλές ημέρες που σε μερικά άτομα μπορεί να παραμείνουν για αρκετό καιρό. Τα τελευταία χρόνια το φάρμακο χορηγείται με την μορφή αφρού και είναι πιο αποτελεσματικό και σε μεγάλες ευρυαγγείες ή κιρσούς. Το laser: με τη χρήση laser μπορούμε να εξαφανίσουμε τις πολύ μικρές ευρυαγγείες που με τη σκληροθεραπεία είναι πολύ δύσκολο να θεραπευθούν. Πρέπει να γνωρίζετε πώς μπορεί να προκληθεί λίγος πόνος κατά την εφαρμογή και ίσως δείτε και κάποιον ερεθισμό στο δέρμα σας τις επόμενες ημέρες. Επίσης μπορεί να αφήσει σημάδια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θερμοπηξία: είναι η νεότερη μέθοδος και χρησιμοποιεί υψίσυχνο ρεύμα για να προκαλέσει ίνωση στις φλέβες (αποτελεσματική κυρίως στις μικρές ευρυαγγείες). Και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκληθεί λίγος πόνος κατά την εφαρμογή και ίσως δείτε και κάποιον τοπικό ερεθισμό. Έχει όμως το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει συνήθως μόνιμα σημάδια και ότι χρησιμοποιείται ακόμα και το καλοκαίρι.

Ποιες συμβουλές μπορούν να ακολουθούν οι ασθενείς στην καθημερινότητά τους;

Θα έλεγα πολύ συνοπτικά και εν όψει της θερινής περιόδου ότι οι ασθενείς μπορούν με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους να διατηρήσουν τα πόδια τους υγιή. Οι βασικές αρχές για την πρόληψη αρνητικών καταστάσεων  είναι τρεις: αποφυγή ακινησίας, αποφυγή θερμότητας, και άσκηση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία των κιρσών /ευρυαγγειών επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: fleves.gr ή επικοινωνήστε με τον κο Απόστολο Σαλίβερο, Αγγειοχειρουργό, στο τηλέφωνο 6947203123 & 210 9648722.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ