Τι περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Τι περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης

featured image

Ένα ολιστικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας η οποία έχει μπει σε τροχιά ύφεσης με ενέσεις ρευστότητας και διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, επαγγελματίες και νοικοκυριά παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση.

Οι παρεμβάσεις που  θα ανακοινώσουν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης «κλείδωσαν» σε χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, μετά τις τρεις δέσμες μέτρων συνολικού κόστους 4,7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ανοίγει την ομπρέλα προστασίας για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού με την πλειονότητα των εργαζομένων και επαγγελματιών να είναι δικαιούχοι τουεπιδόματος των 800 ευρώ.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν κυρίως από τους δικηγόρους για τις «επιταγές» κατάρτισης των 600 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι πιθανόν  τα 800 ευρώ να δοθούν στους 166.000 επιστήμονες ενδεχομένως με εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η λίστα των ΚΑΔ που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο  Σταϊκούρα να δηλώνει (Mega)  πως για τον ορισμό της πληττόμενης επιχείρησης δεν ισχύει το ποσοστό μείωσης του τζίρου καθώς «τα δεδομένα αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα».  Στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνονται παρεμβάσεις και  τομέα της ενέργειας, του τουρισμού και των αερομεταφορών ενώ σήμερα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το έκτακτο δώρο που θα λάβουν πριν από το Πάσχα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το πακέτο μέτρων που ξεκλειδώνει τον Απρίλιο προβλέπει μεταξύ άλλων: 


Νέα λίστα ΚΑΔ: Σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα ενταχθούν στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ. Οι μόνοι κλάδοι που αναμένεται να  εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης είναι τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές:  Στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ είναι πιθανόν να ενταχθούν και οι επιστήμονες αλλά ενδεχομένως με εισοδηματικά κριτήρια. Να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε περίπτωση που έστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της περί αποκλεισμού των δικηγόρων, αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Κρατικά «δάνεια». Το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ύψους 1 δισ. ευρώ, θα αρχίσει να υλοποιείται εντός της εβδομάδας με την ενεργοποίηση ειδικής πλατφόρμας. Στο πρώτο 15ημερο του Απριλίου οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν δήλωση για ενταχθούν στο μέτρο με βάση συγκεκριμένους όρους.  Η «επιστραπτέα προκαταβολή» είναι μια  χαμηλότοκη κρατική ενίσχυση, που  θα έχει περίοδο χάριτος, πολύ χαμηλά επιτόκια και επιστροφή του κεφαλαίου συνολικά ή εν μέρει σε βάθος χρόνου Κρατική επιδότηση επιτοκίων: Το κράτος θα πληρώσει για τρεις μήνες τα επιτόκια των  επιχειρηματικών δανείων. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις (όχι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενους) που είναι ενήμερες και θα ισχύσει για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Πρόγραμμα εγγυήσεων:  Τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της αλλά και από το ΕΣΠΑ, θα ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο εγγυoδοτικό πρόγραμμα, που θα εγγυηθεί δάνεια επιχειρήσεων αποκλειστικά κεφαλαίου κινήσεως. Φορολογικές δηλώσεις: Προς αναστολή οδεύει η πρεμιέρα της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας: το ισχύον καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ