Παγίδα έξτρα φόρου οι χάρτινες αποδείξεις για χιλιάδες φορολογούμενους - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Παγίδα έξτρα φόρου οι χάρτινες αποδείξεις για χιλιάδες φορολογούμενους

featured image

Με την πληρωμή έξτρα φόρου απειλούνται φέτος οι φορολογούμενοι που δεν είχαν φροντίσει να συλλέξουν χάρτινες αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν το 2019.

Πρόκειται για κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες, web banking κ.λπ.), αλλά υποχρεούνται να έχουν συγκεντρώσεις αποδείξεις σε χάρτινη μορφή. Όσοι δεν έχουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα πληρώσουν φόρο 22% στο ποσό των αποδείξεων που λείπουν.

Το 2019, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, χιλιάδες φορολογούμενοι έπεσαν στην παγίδα των αποδείξεων.

Ειδικότερα, οι μισθωτοί πλήρωσαν περισσότερο φόρο εισοδήματος κατά 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι επιβαρύνθηκαν με πρόσθετο φόρο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, οι αγρότες πλήρωσαν επιπλέον 1,9 εκατ. ευρώ, 4,24 εκατ. ευρώ, πλήρωσαν οι εισοδηματίες επειδή δεν κάλυψαν το αφορολόγητο όριο με αποδείξεις.

Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά υποχρεούνται να εμφανίσουν φέτος στη φορολογική τους δήλωση δαπάνες με χάρτινες αποδείξεις είναι οι εξής κατηγορίες:


άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα, οι δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία και οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υποχρεούνται να καλύπτουν τα ανάλογα ποσοστά επί του πραγματικού ή του τεκμαρτού εισοδήματος, με χάρτινες αποδείξεις και να συμπληρώσουν τα ποσά στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ