Κορωνοϊός: Πότε και πώς θα βγούμε από το lockdown – Το σχέδιο Τσιόδρα - Μόσιαλου - Kamarini.com

Breaking

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Πότε και πώς θα βγούμε από το lockdown – Το σχέδιο Τσιόδρα - Μόσιαλου

featured image

Μια πρώτη γεύση για το πότε, αλλά και το πώς θα γίνει η άρση του lockdown στη χώρα, έδωσε στη δημοσιογραφική ενημέρωση της Τετάρτης ο υπεύθυνος για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Προτάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.


[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

Αν και μόλις μπήκαμε στη μάχη και είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας συγκράτησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε ένα πρώτο στίγμα της πολύπλοκης πορείας που αναμένεται να διανύσουμε μέχρι την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Ο δρόμος προβλέπεται να είναι μάλλον μακρύς και ίσως επίπονος. Όμως, όπως τόνισε ο καθηγητής παθολογίας κ. Τσιόδρας, μια εσπευσμένη άρση των μέτρων “θα ήταν καταστροφική”.

Ως προς το πότε μπορεί να συμβεί η μεγάλη έξοδος από το lockdown; Ανέφερε ότι στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, με την οποία μας παρομοιάζει στην Ευρώπη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, τα μέτρα κράτησαν πάνω από 10-11 εβδομάδες.

Συγκεκριμένα ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας, είπε:

“Όσον αφορά στην άρση των μέτρων, αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφική. Θα οδηγούσε σε ταχεία διασπορά του ιού. Δεν θα βοηθούσε καθόλου. Όσον αφορά στο τι θα γίνει μετά την άρση των μέτρων; Εδώ να σας πω αυτό που είπα προχθές, ότι σε περιοχές της Κίνας και ιδιαίτερα στην επαρχία Χουμπέι, με την οποία μας παρομοιάζει στην Ευρώπη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κράτησαν περίπου 10-11 εβδομάδες και ακόμα δεν έχουν διακοπεί”.

Κορωνοϊός: Ποια σενάρια εξετάζουν οι επιστήμονες

Εάν ο κορωνοϊός δεν προκαλέσει στη χώρα μας προβλήματα παρόμοια με αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας και ο κίνδυνος αρχίσει να απομακρύνεται, θα μπορέσουμε ίσως σταδιακά να χαλαρώνουμε τα μέτρα με σκοπό την ομαλή επιστροφή μας στην καθημερινότητα. Η άρση των μέτρων, όμως, δεν είναι απλή υπόθεση. Προϋποθέτει σοβαρό επιστημονικό σχεδιασμό, στρατηγική επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και κυρίως … υπομονή και μεθοδικότητα.

Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε συγκεκριμένα, ότι με την άρση του lockdown θα χρειαστεί να γίνει μαζική εξέταση του πληθυσμού για την νόσο COVID-19:

“Μια στρατηγική μαζικού testing με περιορισμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι θετικοί και καραντίνα αντίστοιχη με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της επιδημίας, πιθανώς να είναι ευεργετική. Ακόμα όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση των μέτρων, της απόδοσης των μέτρων και της ετοιμασίας για το τι θα κάνουμε όταν αυτά τα μέτρα θα παύσουν να υπάρχουν. Θεωρώ ότι μας δίνει ευκαιρία όλη αυτή η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας, να σκεφτούμε πιο σοβαρά και να οργανώσουμε αυτή την επόμενη φάση”, τόνισε ο καθηγητής.

Κορωνοϊός: Τι προτείνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος

Ο έλληνας διαπρεπής επιστήμονας του Πανεπιστημίου LSE της Αγγλίας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αποδέχθηκε την Πέμπτη 26/3 την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα του κορωνοϊού, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Τα σενάρια, όμως, είναι πολλά και η συμπεριφορά του ιού ακόμη αβέβαιη. Γιατί δεν είναι μόνο το πρόβλημα της συγκράτησης της εκθετικής αύξησης της νόσου στον πληθυσμό που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες. Αλλά και το πως ο ιός θα “συμπεριφερθεί” στη συνέχεια, όπως τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην εκπομπή “Δέκα” της κρατικής τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέλυσε, υπάρχουν δύο εκδοχές:

  • Ή θα γίνει εποχική νόσος και ίσως τον Μάιο θα υπάρχει κάμψη της επιδημίας και θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο, οπότε θα έχουμε πάρει το καλοκαίρι μια ανάσα ώστε να προμηθευτούμε προστατευτικό υλικό για το υγειονομικό προσωπικό για να μην έχουμε σημαντικές απώλειες
  • Ή αν δεν υπάρχει δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, τότε οι προσπάθειες μας θα πρέπει να ενταθούν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο μέχρι να καταφέρουμε να τη δαμάσουμε

Σημαντικό ερώτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες και σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο θα απαντηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι εάν όσοι νοσούν αποκτούν αντισώματα στον ιό και κάνουν ανοσία.


“Θα το ξέρουμε όμως πιθανότητα σε λίγες εβδομάδες, με βάση τις μελέτες που θα βγουν από τη Γουχάν, γιατί εκεί άρχισαν να νοσούν από το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Άρα θα πιστοποιηθεί πόσοι από αυτούς που κόλλησαν είχαν ανοσία, ή ακόμα έχουν ανοσία”, είπε ο ειδικός.

Ηλίας Μόσιαλος: Ποιες είναι οι τρεις φάσεις του ελέγχου της επιδημίας

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μόσιαλου, οι φάσεις ελέγχου της επιδημίας είναι τρεις κι εμείς βρισκόμαστε στην δεύτερη.

Συγκεκριμένα:

  • Η πρώτη φάση ήταν η πρόληψη όπου γίνονταν τα διαγνωστικά τέστ και κάναμε την ιχνηλάτηση όλων των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έπασχαν από κορωνοϊό.
  • Η δεύτερη φάση, είναι η φάση του μετριασμού της επέκτασης της νόσου, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, όπου επικρατούν τα μέτρα προσωπικής απόστασης και υγιεινής, τα οποία εφαρμόζονται πολύ πιο έντονα
  • Η τρίτη φάση θα είναι η φάση της καταστολής. “Αν μπορέσουμε και τα πάμε καλά τώρα, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε στη φάση της καταστολής, που σημαίνει ότι θα αρχίσουν αρκετοί να επιστρέφουν σιγά – σιγά στη δουλειά τους, αλλά εδώ χρειαζόμαστε στρατηγική και σχέδιο”, τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Μόσιαλος αποκάλυψε ότι έχει προτείνει στον πρωθυπουργό να συστήσει από τώρα μια ομάδα εργασίας, η οποία θα σχεδιάζει την τρίτη φάση, όσο διαρκεί η δεύτερη φάση της επιδημίας. Δηλαδή να οργανώνει τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στις δουλειές μας.

Κορωνοϊός: Πώς θα επιστρέψουμε στην φυσιολογική ζωή

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή μας στην κανονικότητα είναι να γίνουν μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό στον πληθυσμό. Όσοι επιστρέφουν δηλαδή στις δουλειές τους να γνωρίζουμε εάν έχουν περάσει κορωνοϊό. Γιατί εάν έχεις περάσει κορωνοϊό και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει το καλό σενάριο της ανοσίας, όσοι νόσησαν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν πλέον τον ιό στους φίλους τους και τις οικογένειές τους.

Στην Αγγλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει μαζικά τεστ στα σπίτια, τα οποία θα βγάζουν αποτελέσματα σε 45 λεπτά. Σε πρώτη φάση, μόνο στις ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια σε όλο τον πληθυσμό.

“Αν αυτό το τεστ μπορεί να είναι ακριβές για να έχεις αξιόπιστα αποτελέσματα, στην τρίτη φάση της καταστολής θα μπορούμε πολύ γρήγορα να κάνουμε τη διάγνωση και την απομόνωση των περιστατικών”, τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Ηλίας Μόσιαλος: Θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας

Η τρίτη φάση της επανένταξης του πληθυσμού θα απαιτήσει σημαντική ενίσχυση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον καθηγητή του LSA.

“Θα χρειαστούμε ίσως και 2 με 3 χιλιάδες ειδικούς στη δημόσια υγεία, όχι απαραίτητα γιατρούς, αλλά και νοσηλευτές και ανθρώπους που έχουν σπουδάσει δημόσια υγεία στα Τεχνολογικά Ινστιτούτα και στα ΑΕΙ, οι οποίοι να μπορούν να κάνουν αυτά τα διαγνωστικά τεστ μαζικά και εάν υπάρχει μια έξαρση μαζική ή σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό χώρο ή σε μια πόλη ή χωριό, να μπορούμε να τα «πιάνουμε» αυτά και να τα σταματάμε”, ανέφερε ο καθηγητής.

Σημαντικό ρόλο, επίσης, θα παίξει και η κατάσταση στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης που έχουν λάβει μέτρα. Δηλαδή, αν και οι άλλες χώρες οι οποίες τώρα εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα θα είναι πετυχημένες στην προσπάθεια τους, πόσοι θα έχουν κολλήσει τον ιό από τώρα και μέχρι το καλοκαίρι, “ώστε να το περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι, αλλά να το περάσουμε στο πόδι όχι με επιπλοκές και στις ΜΕΘ. Αν το κολλήσουμε πολλοί και ασυμπτωματικά αυτό θα είναι καλό, θα δημιουργηθεί τοίχος προστασίας για όλους τους υπόλοιπους”, τόνισε ο κ. Μόσιαλος και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει σχέδιο, καθώς η συνέχεια είναι εξαιρετικά σύνθετη:

“Η πρόταση μου και η έκκληση μου προς τον πρωθυπουργό είναι να αρχίσει αυτή η δουλειά από τώρα. Να βρεθούνε μοντέλα, ιδιαίτερα στη χώρα μας που έχουμε πάει μέχρι στιγμής καλύτερα. Και ελπίζω να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλύτερα για να κάνουμε την προετοιμασία με επαρκή χρόνο μπροστά”, κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: iatropedia

[/expander_maker]

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ