Εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΦΠΑ στη μάχη με τον κορoνοϊό - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΦΠΑ στη μάχη με τον κορoνοϊό

featured image

Με μειώσεις προϊόντων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, στον υπερμειωμένο 6%, με απαλλαγή ΦΠΑ για δωρεές ιδιωτών και ένα αίτημα στην Κομισιόν για την χορήγηση απαλλαγής από τους αναλογούντες δασμούς και ΦΠΑ εισαγωγής σε συγκεκριμένα είδη το υπουργείο Οικονομικών ρίχνεται στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Με τις απαλλαγές στο ΦΠΑ το οικονομικό επιτελείο καλεί τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε δωρεές και χορηγίες στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας που δοκιμάζονται στη δίνη του κορονοϊού.

Μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών, στο μέτωπο του ΦΠΑ έχει ανακοινώσει:

1. Μετατάξεις στον υπερμειωμένο συντελεστή. Το μέτρο έχει τεθεί σε πρακτική εφαρμογή και στον συντελεστή 6% έχουν μεταφερθεί έως το τέλος του έτους είδη όπως:

Μάσκες προστασίας και γάντια εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αποφυγής μετάδοσης ασθενειών. Στον ΦΠΑ 24% παραμένουν οι μάσκες και τα γάντια για οικιακές εργασίες, επαγγελματικές χρήσεις, βιομηχανικές χρήσεις κλπ.

–   Όλα τα κοινά σαπούνια προσωπικού καθαρισμού και υγιεινής κάθε τύπου, είτε σε στέρεη μορφή είτε σε υγρή, τα απολυμαντικά σαπούνια, τα σαπούνια γλυκερίνης, και τα σαπούνια για ιατρικές χρήσεις καθώς και σαπούνια σε άλλες μορφές, όπως π.χ. σε νιφάδες, σε μορφή κόκκων ή σκόνες.

–  Χαρτί, βάτες, πιλήματα, και μη υφασμένα υφάσματα, εμποτισμένα, επιχρισμένα ή καλυμμένα με σαπούνι ή απορρυπαντικά

–  Προϊόντα και παρασκευάσματα οργανικά που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.

– Αποστειρωμένα υγρά μαντηλάκια χωρίς αλκοόλη, εμποτισμένα με απιονισμένο νερό, που περιέχουν απορρυπαντικό και άλλες καθαριστικές ουσίες

– Τα οργανικά παρασκευάσματα που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, που δεν είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.

– Παρασκευάσματα τύπου χλωρίνης. Προϊόντα καθαρισμού επιφανειών και πατωμάτων, απορρυπαντικά και άλλα παρασκευάσματα καθαρισμού ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων και σκευών κουζίνας, κλπ. εξακολουθούν να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.


Αντισηπτικά όπως  υδατικά διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την αναστολή της μικροβιακής ανάπτυξης σε υγρά , υδατικά διαλύματα γνωστά και ως εμπορική χλωρίνη που χρησιμοποιούνται, για την απολύμανση χώρων ή την απολύμανση του νερού από μικροβιακούς παράγοντες, υδατικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική ως αντισηπτικά προϊόντα, αλκοολικά διαλύματα για την απολύμανση των χεριών που περιέχουν γλυκερίνη ή και άλλες ουσίες.

Μαντηλάκια που διαθέτουν αλκοόλη (ισοπροπυλική αλκοόλη) και έχουν αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες.

– Προϊόντα που στο εμπόριο διατίθενται ως «αλκοολούχες λοσιόν»

Απολυμαντικά προϊόντα που προορίζονται για τον καθαρισμό των χώρων των νοσοκομείων ή των ιατρικών εργαλείων.

2. ΦΠΑ δωρεών. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι παραδόσεις  αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς με φορέα του δημοσίου τομέα ή με ΝΠΙΔ που έχει συσταθεί με ειδικό νόμο για το δημόσιο συμφέρον. Τις τελευταίες ημέρες μεγάλες εταιρείες προχωρούν σε δωρεές κυρίως ιατρικών μασκών προς το ΕΣΥ ενώ χθες και η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τη δωρεά 5 εκατ. ευρώ στον ΕΟΔΥ. Η κυβέρνηση έχει καλέσει τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να συνδράμει στη μάχη κατά του κορονοϊού.

3. Αίτημα απαλλαγής. Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα να συμπεριληφθεί σε απόφαση της Επιτροπής για τη χορήγηση απαλλαγής από δασμούς και ΦΠΑ εισαγωγής σε είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ατομική προστασία και την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού (COVID-19), καθώς και σε ιατρικές συσκευές, εξοπλισμό και υλικά που χρησιμοποιούνται από τις μονάδες βοήθειας κατά τη δράση τους στο πλαίσιο καταπολέμησης της διασποράς της πανδημίας. Τις επόμενες ημέρες,  αναμένεται να αποσταλεί από τα συναρμόδια υπουργεία  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλυτικός κατάλογος των ειδών, τα οποία η χώρα μας αιτείται να συμπεριληφθούν στις απαλλακτικές διαδικασίες.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ