Αισιόδοξα νέα για την Ελλάδα - Τι αποκάλυψε η επιδημιολόγος Βάνα Σύψα - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Αισιόδοξα νέα για την Ελλάδα - Τι αποκάλυψε η επιδημιολόγος Βάνα Σύψα

featured image

Για κορύφωση της καμπύλης του κορωνοιού στη χώρα, και εν συνεχεία για καθοδική της πορεία έκανε λόγο Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δίνοντας μια πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας, αναφορικά με την πορεία του ιού στην Ελλάδα, η ειδικός τόνισε πως σε κάθε περίπτωση το παραπάνω δεν θα πρέπει να παρερμηνευτεί προσθέτοντας πως έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά είναι παρήγορο να βλέπουμε πως υπάρχει μια κάποια αποτελεσματικότητα.


[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

«Πολύ σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει και να ξεφύγει γιαυτό πρέπει να παραμείνουμε στα μέτρα αυτά που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το όφελος της προσπάθειας μας. Θεωρώ τουλάχιστον σε ότι αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ακόμα και μες την εβδομάδα θα παρατηρήσουμε αυτή τη μείωση στην καμπύλη.», δήλωσε συγκεκριμένα αναφέροντας πως καθημερινά λαμβάνει στοιχεία και προσπαθεί να κάνει κάποιες, βραχυπρόθεσμες κυρίως, εκτιμήσεις όσον αφορά το πόσοι θα χρειαστεί να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα η κα Σύψα, τα στοιχεία που επεξεργάζεται και λαμβάνει από τον ΕΟΔΥ αλλά και όσα βλέπουμε σε σχέση με τους θανάτους και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, την οδηγούν στην εκτίμηση πως τις επόμενες λίγες μέρες θα δούμε μια μείωση των ατόμων που θα χρειάζονται εισαγωγή στις ΜΕΘ και λίγο πιο μετά μια μείωση στους θανάτους.

«Θεωρώ είμαστε στη φάση που μπορούμε να βλέπουμε σταδιακά την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Βεβαίως δεν θέλω να παρερμηνευτεί, υπογράμμισε η ειδικός.


Παράλληλα η καθηγήτρια, δήλωσε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, λιγότερο από 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα νοσεί.

Όπως εξήγησε θα πρέπει να φανταστούμε ότι αυτοί οι 73 θάνατοι, που καταγράψαμε στη χώρα μας, στην ουσία προκύπτουν από κρούσματα 20 μέρες πριν και με μια μέτρια εκτίμηση για την θνητότητα, ότι είναι περίπου 1%, αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 έως 10.000 κρούσματα πριν από 20 μέρες.

Αβέβαιο το πόσα είναι τα κρούσματα στην πραγματικότητα

Αναφερόμενη στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων η κα Σύψα, ξεκαθάρισε πως στην πραγματικότητα είναι αβέβαιο το πόσα ακριβώς είναι τα πραγματικά κρούσματα, καθώς δεν ξέρουμε αρκετά ακόμη για τον ιό.

Στην ουσία όλες οι εκτιμήσεις βασίζονται στα δεδομένα των θανάτων ακριβώς επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να δώσει μια πραγματική εικόνα ενώ το πόσοι πεθαίνουν και ή χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι συγκεκριμένα στοιχεία που πραγματικά μπορούμε να εμπιστευτούμε.

Δεν μπορούμε μέσα από την απλή καταγραφή των κρουσμάτων, στην πράξη να παρακολουθήσουμε την πορεία της επιδημίας, γιαυτό είναι απαραίτητη χρήση ιατρικών στατιστικών μοντέλων, εξήγησε η καθηγήτρια και πρόσθεσε πως πληροφορίες που συλλέγουμε για την χώρα μας σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού που ως ένα βαθμό τα ξέρουμε αρκετά καλά πια αλλά και από τα όσα συμβαίνουν στις άλλες χώρες, προσπαθούμε όλα αυτά να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις για το μέλλον να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και το ποια θα είναι η πορεία της επιδημίας

[/expander_maker]

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ