Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν φυματίωση - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν φυματίωση

featured image

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία δίνει συμβουλές για τους ασθενείς με φυματίωση που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορονοϊό, καθώς συχνά φέρουν μόνιμες πνευμονικές βλάβες που επιδρούν αρνητικά στους φυσιολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος και προδιαθέτουν σε άλλες λοιμώξεις.

Η φυματίωση αποτελεί σταθερά την πιο θανατηφόρα λοιμώδη νόσο παγκοσμίως. Περίπου 1,5 εκατομμύριο ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο το 2018, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια ασθενείς νοσούν ετησίως.

Για τους ασθενείς με φυματίωση η Εταιρία συστήνει:

Να συνεχίζεται κατά το δυνατό αδιάλειπτα η λήψη των αντιφυματικών φαρμάκων από ασθενείς με ενεργό φυματίωση που νοσούν από Covid-19. Οι ασθενείς αυτοί είναι αρκετά πιθανό να αποθεραπευθούν από τον κορονοϊό, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας σε ένα ή περισσότερα από τα ήδη χορηγούμενα φάρμακα, όταν η αντιφυματική αγωγή διακόπτεται άσκοπα.


Οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές βλάβες λόγω παλαιάς θεραπευθείσας φυματίωσης (π.χ. βρογχιεκτασίες), που μπορεί να χρήζουν μόνιμης οξυγονοθεραπείας στο σπίτι, θα πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με πολλά άτομα για αποφυγή έκθεσης σε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Όταν εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση από πνευμονολόγο, και επί επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή της οξυγόνωσης του αίματος να παραπέμπονται στα κέντρα αναφοράς Covid-19.

Για τους ασθενείς που θα νοσήσουν βαρύτερα και θα τεθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον Covid-19, θα πρέπει να συνεχίζεται η αντιφυματική αγωγή, έστω και σε ενέσιμη μορφή, και να λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων.

Τέλος, αν και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας στην χώρα μας που είναι πιθανό να θέσει σε δοκιμασία την επάρκεια των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας, θα πρέπει οι ασθενείς με φυματίωση να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα Εξειδικευμένα Κέντρα Φυματίωσης και να λαμβάνουν χωρίς διακοπές την χρόνια αγωγή τους.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ