Σοκαριστικό πείραμα: Έτσι διασπείρονται αόρατα στο μάτι μικροσταγονίδια ακόμα και όταν συζητάμε - Kamarini.com

Breaking

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Σοκαριστικό πείραμα: Έτσι διασπείρονται αόρατα στο μάτι μικροσταγονίδια ακόμα και όταν συζητάμε

featured image

Ολοένα και περισσότερα κρούσματα του νέου κορονοϊού καταγράφονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, ενώ ήδη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παρότι μέχρι στιγμής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει επιβεβαιώσει μετάδοση του ιού μέσω του αέρα, σύμφωνα και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι αποδεκτό πως ο ιός είναι πιθανό να μεταδίδεται με δύο βασικούς τρόπους, είτε μέσω των σταγονιδίων από τον βήχα ή το φτέρνισμα ασθενούς είτε μέσω αντικειμένων πάνω στα οποία ο ιός επιβιώνει.

Τώρα, βίντεο του ιαπωνικού ΝΗΚ καταγράφει πειράματα ερευνητών αναφορικά με το πόσο γρήγορα διασπείρονται στον αέρα μικροσταγονίδια, όταν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει αλλά και όταν συζητά με κάποιον άλλο.

«Φαίνεται να υπάρχει μετάδοση στη διάρκεια των συζητήσεων και ακόμα και όταν οι άνθρωποι κάθονται σε κάποια απόσταση. Πιστεύουμε πως η μόλυνση προέρχεται από μικροσωματίδια και ο μηχανισμός μετάδοσης μπορεί να ονομαστεί μόλυνση μικροσταγονιδίων» δηλώνει ο Kazuniro Tateda, πρόεδρος του Japanese Associaton of Infectious Disease.

Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό; Στο πλαίσιο του πειράματος και για να καταγραφούν τα σωματίδια στον αέρα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ακτίνες λέιζερ και κάμερες υψηλής ευκρίνειας επιχειρώντας με την τεχνολογία αυτή να ανιχνεύσουν σταγονίδια ακόμα και 0,1 µm.

Μέρος πρώτο

Το πείραμα αρχίζει με έναν άνθρωπο που φτερνίζεται. Μερικά μεγάλα σταγονίδια είναι ορατά στο γυμνό μάτι, ωστόσο η κάμερα καταγράφει από διαφορετικές γωνίες το σοκαριστικό αποτέλεσμα με χιλιάδες μικροσταγονίδια να αιωρούνται στον αέρα, μη ορατά.


Μέρος δεύτερο

Η ομάδα προχώρησε στο δεύτερο μέρος του πειράματος, στο οποίο δύο άνθρωποι συζητούν σχετικά κοντά ο ένας στον άλλο. Το πείραμα κατέγραψε πως όταν ο ένας μιλά δυνατά, από το στόμα του εκτοξεύονται πολλά μικροσταγονίδια, τα οποία μάλιστα δεν εξαφανίζονται αλλά αιωρούνται ανάμεσα στα δύο άτομα που συνομιλούν.

«Τα μικροσταγονίδια μεταφέρουν  πολλούς ιούς. Τα παράγουμε όταν μιλάμε δυνατά ή αναπνέουμε βαριά. Ο κόσμος γύρω μας τα εισπνέει και έτσι διασπείρεται ο ιός» εξηγεί ο Tateda.

Μέρος τρίτο

Δέκα άνθρωποι βρίσκονται σε ένα δωμάτιο για το τρίτο μέρος του πειράματος. Όταν ένας βήχει μία φορά καταγράφεται η διασπορά περίπου εκατό χιλιάδων σταγονιδιών. Παρότι τα πιο μεγάλα πέφτουν στο έδαφος μέσα σε ένα λεπτό, τα μικροσωματίδια εξακολουθούν να αιωρούνται και να εξαπλώνονται στο δωμάτιο ακόμα και είκοσι λεπτά μετά!

Πώς μπορεί να αποτραπεί η εξάπλωση

Ανοιχτά παράθυρα και ελεύθερη ροή αέρα πιστεύεται πως είναι η πιο αποτελεσματική οδός για την αποτροπή της διασποράς των μικροσταγονιδίων. Οι ερευνητές λένε πως έτσι μπορούν να εξαφανιστούν αυτά τα σωματίδια όταν είναι μικρά σε μέγεθος. Συστήνεται αν κάποιος ασθενεί να φορά μάσκα και να κλείνει καθώς ακόμα κι αν χρησιμοποιεί το χέρι του στο φτέρνισμα ή τον βήχα, αυτό δεν σταματά όλα τα  μικρο-σταγονίδια.

«Εάν δεν ρέει ο αέρας τα μικροσταγονίδια δεν κινούνται και παραμένουν εκεί για κάποια ώρα» εξηγεί ο καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Κιότο Mashashi Yamakawa.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ