Έχει δυναμική η μετάλλαξη «Κένταυρος» – Πότε θα φανεί το «αποτύπωμα» του Δεκαπενταύγουστου - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Έχει δυναμική η μετάλλαξη «Κένταυρος» – Πότε θα φανεί το «αποτύπωμα» του Δεκαπενταύγουστου

featured image

Την άποψη ότι η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα πολύ σημαντικής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων εξέφρασε ο Νίκος Τζανάκης.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» που άφησαν οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο θα φανεί σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Τζανάκης έκανε λόγο για σαφή μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομείαπερίπου 30% όπως είπε, αλλά και στους θανάτουςπερίπου 25%, από την περίοδο αιχμής τους. «Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την μετάλλαξη «Κένταυρος» και για το αν μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση την πανδημία, απάντησε πως δείχνει «δυναμική» και «μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει». Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον 4-5 είναι πολύ μεταδοτικές και δεν θα αφήσουν τον «Κένταυρο» να επικρατήσει εύκολα. «Κάνει εντύπωση που δεν έχει επικρατήσει έως τώρα ας είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητήςΓια τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό κι έπειτα καταλήγουν, τόνισε ότι κατά 99% πρόκειται για υπερήλικες, συνήθως πάνω από 85 ετών, ή άτομα με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα πολύ από αυτούς δεν έχουν κάνει και την 4η δόση, είπε ο καθηγητής.

Συνέστησε δε την προσοχή όσων γυρνούν από διακοπές ώστε αν πρόκειται να έρθουν σε επαφή ηλικιωμένους να φορούν μάσκα, να έχουν πραγματοποιήσει τεστ και μετά από 5-6 μέρες από την επιστροφή, να συγχρωτιστούν μαζί τους.

Τέλος, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση μάσκας.

«Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε self test αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης.