"Να μοιραστούν δίκαια τα πλούτη του Αιγαίου, πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας" - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

"Να μοιραστούν δίκαια τα πλούτη του Αιγαίου, πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας"

featured image

Ειρηνική επίλυση στα ελληνοτουρκικά θέματα αναζητεί η Τουρκία σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη (29/9) ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. «Το Αιγαίο πρέπει να είναι μια ”θάλασσα φιλίας” και τα πλούτη να μοιράζονται δίκαια» επεσήμανε.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν» και υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά ότι προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες χαρακτηρίζοντας την «κακό γείτονα».

Ο Τούρκος υπουργός επίσης έστρεψε τα βέλη και προς την ελληνική ηγεσία ισχυριζόμενος ότι «έκαναν και κάνουν πάντα αυτά τα πράγματα για να θολώσουν τα νερά εδώ, να αναστατώσουν τα πράγματα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ:

«Ξέρετε ότι έχουμε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα. Δυστυχώς, οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η ρητορική, ειδικά από ορισμένους πολιτικούς… Επιδεικνύουν μια εξαιρετικά επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία λόγω των δικών τους εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών. Ωστόσο, εμείς είμαστε πολύ ψύχραιμοι, πολύ υπομονετικοί, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, ό,τι μπορεί να γίνει, το κάνουμε υπομονετικά. Πάντα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων, ειρηνικών τρόπων και μεθόδων.



Δυστυχώς, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένας κακός γείτονας. Ορισμένοι άνθρωποι, ειδικά αυτοί οι πολιτικοί, έκαναν και κάνουν πάντα αυτά τα πράγματα για να θολώσουν τα νερά εδώ, να αναστατώσουν τα πράγματα. Αλλά αυτό που είναι ευχάριστο είναι ότι οι Έλληνες με κοινή λογική, κάποιοι πολιτικοί, κάποιοι ακαδημαϊκοί, κάποιοι απόστρατοι στρατηγοί έχουν αρχίσει να βλέπουν αυτές τις πραγματικότητες. Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα εγκαταλείψουν αυτές τις προσπάθειες που βλάπτουν τον ελληνικό λαό το συντομότερο δυνατό και ότι τα προβλήματα θα λυθούν ειρηνικά με διαπραγματεύσεις και ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους. Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να είναι μια θάλασσα φιλίας. Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια.

Θέλουμε τα προβλήματα να λυθούν με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, μέσω διαπραγματεύσεων. Και έχουμε εκφράσει σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε μαζί τους για το θέμα αυτό και συνεχίζουμε να το κάνουμε.

Ας έρθουν στην Τουρκία ή ας μας καλέσουν να πάμε στην Ελλάδα. Ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε και ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Γιατί ο ελληνικός λαός υποφέρει κυρίως από τις πράξεις αυτών των Ελλήνων πολιτικών, αγαπητοί φίλοι. Θέλουμε όλοι εδώ να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν. Η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Θέλουμε όλοι να το καταλάβουν αυτό. Μετά από όλες αυτές τις εκκλήσεις και τις προτάσεις για επίλυση του προβλήματος με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, λέμε: ”Μην το εκλαμβάνετε αυτό ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι και δόξα τω Θεώ, ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους τόσο ημών όσο και των Κυπρίων αδελφών μας. Ας μην έχει κανείς καμία αμφιβολία γι’ αυτό”»