Τα παράξενα έθιμα των τσιγγάνων: Οι «καθαριστές» που βγάζουν τα διαζύγια και οι ανακοινώσεις στο… TikTok - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Τα παράξενα έθιμα των τσιγγάνων: Οι «καθαριστές» που βγάζουν τα διαζύγια και οι ανακοινώσεις στο… TikTok

featured image


Οι άγραφοι νόμοι και τα παράξενα έθιμα των τσιγγάνων απασχόλησαν την εκπομπή «Αυτοψία». Οι Ρομά είναι ιδιαίτερα ενεργοί στο TikTok και έτσι τον τελευταίο καιρό, τα έθιμά τους γίνονται ευρέως γνωστά.

Ένα από τα ιδιαίτερα έθιμα των τσιγγάνων, είναι και αυτό του διαζυγίου, το οποίο, όπως ειπώθηκε στην εκπομπή του Alpha, αναλαμβάνουν οι λεγόμενοι «καθαριστές». Οι άνθρωποι αυτοί λειτουργούν ουσιαστικά ως δικαστές και περιέγραψαν αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθούν.

Όπως εξήγησαν, όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει πως θέλει να χωρίσει, τους παίρνει τηλέφωνο και εκείνοι πηγαίνουν να συναντήσουν πρώτα αυτόν ή αυτή που επικοινώνησε μαζί τους, προκειμένου να ακούσουν την άποψη του/της. Το ίδιο γίνεται και με το άλλο μέλος της οικογένειας. Στη συνέχεια, αφού καταλήξουν ποιος έχει το δίκιο, βάζουν και βλέπουν το CD από τον γάμο, προκειμένου να δουν πόσα λεφτά πήρε ως δώρο αυτός που είχε άδικο. Αυτό το ποσό λοιπόν πρέπει να καταβληθεί ως αποζημίωση στην άλλη πλευρά για το διαζύγιο, ενώ στη συνέχεια και αφού έχει ανακοινωθεί μέσω TikTok το διαζύγιο, η πεθερά καίει τα ρούχα του γάμου.






Όσον αφορά στους γάμους, «κλείνονται» σε χορούς, γιορτές και άλλους γάμους. Τα κορίτσια χορεύουν, οι πατεράδες των γαμπρών εποφθαλμιούν και κάνουν το νόημα στους μεσάζοντες, που πηγαίνουν στον πατέρα της νύφης για να τη ζητήσουν. Επί τόπου γίνονται και τα deal.

Στην εκπομπή μίλησε και μια κοπέλα, 21 ετών η οποία αποφάσισε να σπουδάσει, και να κυνηγήσει τα όνειρά της. Στον οικισμό των τσιγγάνων στους Σοφάδες Καρδίτσας, όπου ζουν περίπου 6.000 τσιγγάνοι, είναι η μοναδική που σπουδάζει, ενώ όπως λέει η ίδια, άλλα 2 ή 3 κορίτσια της γενιάς της, έχουν τελειώσει το σχολείο.

newsbeast.gr





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...