Έρχεται ψυχρή εισβολή με τσουχτερό κρύο και χιόνια τις επόμενες ημέρες - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Έρχεται ψυχρή εισβολή με τσουχτερό κρύο και χιόνια τις επόμενες ημέρες

featured image


Κρύο και χιόνια προ των πυλών για την Ελλάδα που αναμένεται να πάρει σκυτάλη από χώρες της Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, πολύ ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και τη Βορειοδυτική Αφρική, προκαλώντας εκτεταμένες χιονοπτώσεις.

Κατά τόπους αναμένονται πολύ μεγάλα αθροιστικά ύψη χιονιού (έως και πάνω από 2 μέτρα), ιδιαίτερα στις Άλπεις, στους ορεινούς όγκους της Ιβηρικής χερσονήσου και στα ορεινά των Δυτικών Βαλκανίων. Η μεταφορά των ψυχρών αερίων μαζών προς τις προαναφερθείσες περιοχές θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16/01 και θα κορυφωθεί κατά το διάστημα Τετάρτη 18/01 – Σάββατο 21/01.

Ενδεικτικό της έντασης της ψυχρής εισβολής είναι το γεγονός ότι οι αέριες μάζες θα είναι κατά τόπους 10-12 βαθμούς ψυχρότερες από τις κανονικές τους για την εποχή τιμές, γεγονός που θα φέρει χιόνια.



Το αίτιο για την εκδήλωση αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και έχει να κάνει με την κίνηση του αεροχειμάρου.

Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις επόμενες ημέρες, ο πολικός αεροχείμαρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, θα εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Γροιλανδίας, ενώ στη συνέχεια θα στραφεί απότομα προς νότο και θα αποκτήσει τροχιά προς τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βορειοδυτική Αφρική, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο πολύ ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα.

Δείτε το βίντεο





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...