«Δεν μπορώ να πάω να κάνω αναγνώριση» - Συγκλονίζει ο πατέρας του υποσμηναγού - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

«Δεν μπορώ να πάω να κάνω αναγνώριση» - Συγκλονίζει ο πατέρας του υποσμηναγού

featured image


Για δεύτερο βράδυ οι έρευνες για τον εντοπισμό του σμηναγού που κατέπεσε με το Phantom F-4 κοντά στην Ανδραβίδα απέβησαν άκαρπες. Ερευνούν και τις ακτές από Ηλεία μέχρι Μεσσηνία. Συγκλονίζει ο πατέρας του αδικοχαμπένου υποσμηναγού Τουρούτσικα: «Δεν θα του άρεσε η λέξη ήρωας»

Ότι δεν θα μπορούσε να πάει για αναγνώριση της σορού του παιδιού του, ανέφερε ο πατέρας του αδικοχαμένου υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα, που βρέθηκε νεκρός μετά την πτώση του Phantom F-4 στην Ανδραβίδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος ανέφερε ότι οι αρχές του πήραν DNA ώστε να γίνει η αναγνώριση. Παράλληλα σημείωσε πως «Δεν θα του άρεσε η λέξη ήρωας». «Ήρωα είχε μόνο τον Ηλιάκη που έπεσε «εν καιρώ πολέμου»». Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε: «Ο Μάριος ήταν ταγμένος να υπηρετήσει την πατρίδα του. Είμαι σίγουρός ότι δεν θα του άρεσε η λέξη ήρωας, εμένα μου έλεγε «πατέρα είμαι πολεμιστής». ¨Ήταν τόσο ταπεινός που δεν έλεγε το επάγγελμά του», είπε ο πατέρας του πιλότου.

«Το παιδί μου δεν ήταν ήρωας. Αυτοί έκαναν μια άσκηση σε συνθήκες πολέμου, που την είχαν κάνει πολλές φορές, σε αυτήν την άσκηση δεν σκοτώθηκε επειδή είχε αντίπαλο. Σκοτώθηκε επειδή είχε ένα συμβάν. Γι’ αυτό πληρωνόταν. Δεν τον ενδιάφερε να πεθάνει για την πατρίδα του, ήταν η δουλειά του», σημείωσε ο πατέρας.

Περιγράφοντας την αγάπη που είχε ο 29χρονος για τη δουλειά του, είπε πως, «δεν είναι δυνατόν να υποστείς αυτό το μαρτύριο που υφίστανται στην εκπαίδευση», αν δεν την αγαπάς τόσο. Σημείωσε δε πως, όταν ήταν στη Σχολή του και πήγαινε στο σπίτι του, «ήταν στεναχωρημένος, κουρασμένος, αλλά δεν μετέφερε τίποτα στο σπίτι» και δίνοντας το μέγεθος της σωματικής και πνευματικής κούρασής του είπε πως, «να φανταστείτε ότι στην ορκωμοσία δεν τον αναγνωρίσαμε».

Απάντησε πως αρκετές φορές είχε πετάξει πάνω από το χωριό του και ξεκαθάρισε πως, «δεν υπήρχε η παραμικρή φοβία, ακόμα και όταν τον ρώταγε η μάνα του, της έλεγε πως είναι ασφαλή τα αεροσκάφη».«Πήγαινε γελαστός στη δουλειά, σαν να πήγαινε να κάνει κάποιο χόμπι. Το καλοκαίρι που δεν πετούσε, ήταν όλο νεύρα. Και οι συνάδελφοι, του άρεσε, μου το έλεγε», είπε ο Κωνσταντίνος Τουρίτσικας, καταλήγοντας πως η μεγάλη ευχαρίστηση του παιδιού του θα ήταν η σημαία.

Για δεύτερο βράδυ συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ο οποίος αγνοείται μετά την πτώση του Phantom F-4, ενώ ο υποσμηναγός Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας έχει εντοπιστεί νεκρός.

Οι αρχές δεν έχουν μπορέσει να εντοπίσουν κάτι, ούτε με τα εναέρια μέσα, ούτε με τα σκάφη, ούτε και με ιδιώτες. Οι έρευνες εντείνονται με την πρώτο φως της ημέρας καθώς, εκτός από τα εναέρια και τα πλωτά μέσα, ένα κομμάτι 8 ναυτικών μιλίων στα οποία το βάθος ξεπερνάει τα 800 με 1000 μέτρα, είναι από τα πιο δύσκολα σημεία του Ιονίου με μεγάλο και απότομο βάθος από τα 150 – 200 μέτρα, ξαφνικά μπορεί να φτάσει το ένα χιλιόμετρο.

Έρευνα όμως θα υπάρξει και στις ακτές από την Ηλεία μέχρι τη Μεσσηνία. Τις επόμενες ημέρες θα έρθει και ωκεανογραφικό σκάφος για να κάνει έρευνες σε πολύ μεγάλο βάθος, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Από το μεσημέρι της Τρίτης, τις έρευνες συνδράμει ομάδα βατραχανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων με χρήση ρομποτικού οχήματος, ενώ τρία ελικόπτερα και πλωτά μέσα δεν σταματούν να αναζητούν στοιχεία.

Αν και έχουν συλλεχθεί αρκετά κομμάτια της ατράκτου του μαχητικού, πολλά μεγάλα τμήματα μαζί με το κύριο μέρος του αεροσκάφους εκτιμάται ότι έχουν βυθιστεί, με το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο να φτάνει ακόμα και 1.000 μέτρα, ενώ και το ανάγλυφο του βυθού είναι δύσκολα προσεγγίσιμο καθώς υπάρχουν πολλές χαράδρες και μάλιστα απλησίαστες.

Αναλυτές και απόστρατοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο 31χρονος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης να είναι δεμένος στο κάθισμά του και να μην πρόλαβε την παραμικρή αντίδραση, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν δεν εντοπιστεί το «κουφάρι» του μαχητικού ή έστω κάποιο στοιχείο που να δείχνει πως ο κυβερνήτης βρέθηκε εκτός πιλοτηρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...