Χαμός με προσωπικά βίντεο και φωτογραφίες 10.000 ανυποψίαστων Ελληνίδων – Πώς διέρρευσαν - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Χαμός με προσωπικά βίντεο και φωτογραφίες 10.000 ανυποψίαστων Ελληνίδων – Πώς διέρρευσαν

featured image


Οταν στις αρχές του χρόνου έφτασαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι πρώτες επώνυμες καταγγελίες γυναικών που είδαν φωτογραφίες και βίντεο με πρωταγωνίστριες τις ίδιες σε προσωπικές τους στιγμές να δημοσιεύονται και να διακινούνται παράνομα σε χιλιάδες χρήστες, οι αναλυτές πίστεψαν ότι έχουν να κάνουν με ακόμα μία περίπτωση revenge porη. 

Ψάχνοντας την υπόθεση, έκπληκτοι διαπίστωσαν πως τα απαγορευμένα βίντεο τα ανέβαζαν άγνωστοι μέσω της εφαρμογής Discord, η οποία χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή φωνητικών μηνυμάτων ή βιντεοκλήσεων, φωτογραφιών και κειμένου και η οποία απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες ηλικίας 13 ετών και άνω.

Πρόκειται για μία τεράστια εφαρμογή, που τη χρησιμοποιούν καθημερινά εκατομμύρια χρήστες -μεταξύ αυτών και πολλοί ανήλικοι-, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να συνομιλήσουν με γραπτά μηνύματα, να κάνουν ηχητικές κλήσεις και video calls, αλλά και να συμμετέχουν σε δημόσια και ιδιωτικά γκρουπ. Δημιουργήθηκε, ουσιαστικά, από την ανάγκη των gamers να επικοινωνουν πιο γρήγορα και άμεσα μεταξύ τους.

Κάποιοι από τους σέρβερ -όπως ονομάζονται τα chatrooms- στήνονται μόνο και μόνο για να διακινούν πορνογραφικό υλικό, κάτι που απαγορεύεται από τους κανόνες της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις τέτοια γκρουπ διαγράφονται, ωστόσο γρήγορα στήνονται από την αρχή μέσα σε λίγες ώρες. Το δεύτερο που διαπίστωσαν οι αναλυτές της Ασφάλειας είναι ότι για να δει κάποιο μέλος του γκρουπ τα απαγορευμένα καυτά βίντεο πρέπει να καταβάλει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, ενώ αυτό που τους έκανε εντύπωση είναι ότι τα περισσότερα απαγορευμένα βίντεο επώνυμων Ελληνίδων που με δικαστικές αποφάσεις σβήστηκαν από διάφορα άλλα sites, βρίσκονται αναρτημένα ξανά εκεί.

«Πρόκειται για περιπτώσεις διαχειριστών των απαγορευμένων chatrooms, που είχαν κατεβάσει στον υπολογιστή τους τα συγκεκριμένα βίντεο με τις επώνυμες και στη συνέχεια τα ανέβασαν στα σέρβερ που έστησαν μέσα στο Discord…», αναφέρει αναλυτής της ΕΛ.ΑΣ. Οπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, η κάθε καταγγελία ερευνάται προσεκτικά, ενώ θεωρείται πολύ σημαντικό τα θύματα να μη διστάζουν και να ενημερώνουν τις διωκτικές αρχές, καθώς αυτό προσφέρει ιδιαίτερη βοήθεια στην εξέλιξη των ερευνών και την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων.


Η έρευνα

Η μεγάλη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με τις ομάδες της ντροπής που εξακολουθούν να υπάρχουν και να πολλαπλασιάζονται στο Discord, έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα δεκάδες «γκρουπ» και χρήστες της πλατφόρμας που διακινούν-αναπαράγουν παράνομα πορνογραφικό υλικό. Η πρώτη εικόνα είναι πως χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο από προσωπικές στιγμές γυναικών δημοσιεύονται εν αγνοία τους και παράνομα σε δεκάδες ομάδες που έχουν δημιουργήσει και διαχειρίζονται χρήστες της πλατφόρμας Discord στην Ελλάδα και αριθμούν πάνω από 10.000 μέλη, στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες.

Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», μέσα από τους διαλόγους της ντροπής και τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας, πρόκειται για βίντεο με πρωταγωνίστριες γυναίκες κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ή μόνες τους σε στιγμές αυτοϊκανοποίησης, γυμνές φωτογραφίες, αλλά και άλλου είδους ερωτικά σχήματα. Αυτά πρωταγωνιστούν στις δεκάδες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό στην πλατφόρμα.

Θύματα είναι κυρίως νεαρές κοπέλες από όλη την Ελλάδα, που μοιράστηκαν υλικό από προσωπικές τους στιγμές με πρώην ερωτικούς συντρόφους ή πρόσωπα που εμπιστεύονταν, αλλά και γυναίκες της «διπλανής πόρτας» που εν γνώσει τους κατέγραψαν τις σεξουαλικές τους συνευρέσεις με έναν ή περισσότερους παρτενέρ, όμως ουδέποτε έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να μοιραστεί το συγκεκριμένο υλικό σε τρίτους – πολλώ δε μάλλον να αναρτηθεί και να διακινηθεί στο Διαδίκτυο.

Ο τρόπος λειτουργίας των ομάδων είναι συγκεκριμένος και δεν παρεκκλίνει από τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Ο βασικός κανόνας που προτείνουν οι διαχειριστές να ακολουθήσουν τα μέλη είναι να τροφοδοτούν καθημερινά τις ομάδες με ερασιτεχνικό πορνό που έχουν στην κατοχή τους από ανυποψίαστες γυναίκες κάθε ηλικίας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν μία τεράστια γκάμα φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου από χιλιάδες γυναίκες, η οποία είναι στη διάθεση των μελών είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή.

Μάλιστα, ομάδες του Discord που αριθμούν χιλιάδες μέλη από την Ελλάδα, για να διευκολύνουν τους χρήστες και να έχουν το παράνομο πορνογραφικό υλικό σε κατηγορίες, έχουν δημιουργήσει ολόκληρους φακέλους με ονοματεπώνυμα θυμάτων και το ψευδώνυμό τους στα κοινωνικά δίκτυα. Ετσι, κυριολεκτικά με ένα «κλικ» ή ένα πάτημα στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, το κάθε μέλος μπορεί να δει όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο της κάθε γυναίκας που αναγράφεται στο όνομα του φακέλου που επιλέγει.

Η οργάνωση των ομάδων δεν σταματάει εκεί, αφού πέρα από το ονοματεπώνυμο των ανυποψίαστων θυμάτων που βάζουν στους τίτλους των φακέλων με τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους, έχουν δημιουργήσει ξεχωριστές κατηγορίες για κάθε περιοχή της χώρας, ούτως ώστε ο κάθε ένας να μπορεί να βλέπει γυναίκες από την περιοχή του σε σεξουαλικές στιγμές και να αναζητά αυτές που ενδεχομένως γνωρίζει.



Το κέρδος, τα giveaway και οι καλοί πελάτες

Ο «κλασικός» τρόπος για να αποκτήσει πρόσβαση το κάθε μέλος στις συγκεκριμένες ομάδες του Discord που λειτουργούν παραβιάζοντας τους κανόνες της πλατφόρμας και, φυσικά, διακινούν παράνομα πορνογραφικό υλικό, είναι κυρίως να λάβει πρόσκληση από κάποιο άλλο μέλος με τη μορφή ενός διαδικτυακού συνδέσμου. Κι αν περίμενε κανείς πως οι διαχειριστές γνωρίζοντας ότι κάνουν κάτι παράνομο θα περιόριζαν την ελεύθερη πρόσβαση και θα «περιφρουρούσαν» τη δράση τους, όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά αντιθέτως επιβραβεύουν όσους κάνουν γνωστή την «επιχείρηση» και φέρνουν νέους… πελάτες.

Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες ομάδες μπορεί φαινομενικά να δημιουργούνται από άτομα που έχουν τα ίδια… γούστα για παράνομο πορνογραφικό υλικό ανυποψίαστων θυμάτων και ψάχνουν να γνωρίσουν κι άλλα τέτοια άτομα για να δημιουργήσουν μία δική τους «κοινότητα», με δικούς τους όρους και κανόνες, όμως στην πράξη αποκομίζουν αρκετά χρήματα πουλώντας «έξτρα» πορνογραφικό υλικό, premium «πακέτα», κάνοντας προσφορές στους πελάτες τους και giveaway για να τους ανταμείψουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του protothema.gr στις ομάδες του Discord που κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, οι διαχειριστές ζητούν προαιρετικά από τα μέλη να καταβάλουν από 5 έως και τουλάχιστον 25 ευρώ προκειμένου να… ξεκλειδώσουν ακόμη περισσότερο ακυκλοφόρητο πορνογραφικό υλικό γυναικών που έχουν ανεβάσει σε ξεχωριστές κατηγορίες. Βεβαίως, δεν λείπουν και οι προσφορές, καθώς αν κάποιος αγοράσει ένα καλό πακέτο με 25 ευρώ, για παράδειγμα, του δίνουν ως… δώρο «MEGA FILES» που περιέχουν χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες ακόμα περισσότερων γυναικών.

Ο τρόπος πληρωμής, σχεδόν σε όλες τις ομάδες, είναι ο ίδιος. Το μέλος της ομάδας στέλνει μήνυμα μέσω της πλατφόρμας στον διαχειριστή και εκείνος του ζητάει να καταβάλει συγκεκριμένο ποσό με paysafe και σε κάποιες περιπτώσεις με PayPal, ενώ αποφεύγεται «διά ροπάλου» -για ευνόητους λόγους- η τραπεζική μεταφορά.

Φωτογραφίες και διάλογοι ανάμεσα στους χρήστες διακινούνται χωρίς κανένα πρόβλημα στην πλατφόρμα Discord

Φόβος και για πορνογραφία ανηλίκων

Αναμφίβολα το πιο «άρρωστο» μέρος αυτών των ομάδων είναι το «γενικό chat» με το ελεύθερο και συνάμα παράνομο πορνογραφικό υλικό που μπορεί να στείλει οποιοδήποτε μέλος της ομάδας και να ζητήσει να του στείλουν οι υπόλοιποι οτιδήποτε έχει στο μυαλό του. Η ανωνυμία του Διαδικτύου, το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούν οι χρήστες και το γεγονός ότι τα πάντα επιτρέπονται και επιβραβεύονται, μάλιστα, στις συγκεκριμένες ομάδες, κάνει τα μέλη να μην έχουν κανέναν ηθικό δισταγμό.

Εικόνες από ανδρικά μόρια και «βρώμικες» λέξεις στο «live chat», φωτογραφίες και βίντεο από οριακά ενήλικες κοπέλες που έκαναν το «λάθος» να εμπιστευτούν κάποιο μέλος της ομάδας, ολόκληρες προσωπικές συζητήσεις από μηνύματα που δημοσιεύονται για να ερεθίσουν τον ανδρικό πληθυσμό αυτών των ομάδων, είναι μόνο μερικά από αυτά που ανταλλάσσουν διαρκώς οι θαμώνες του παράνομου «καφενείου». Παράλληλα, φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα απεικονίζουν κοπέλες που φαινομενικά δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Μάλιστα, υπάρχουν χρήστες των συγκεκριμένων ομάδων που ζητούν από τα υπόλοιπα μέλη να τους στείλουν πορνογραφικό υλικό από ανήλικες κοπέλες ή διατυμπανίζουν πως έχουν ανάλογο υλικό και το στέλνουν έναντι οικονομικής αμοιβής ή με… ανταλλαγή φωτογραφιών και βίντεο.

Οι διάλογοι της ντροπής

«Μάγκες στέλνω την αδελφή μου», γράφει το μέλος με ψευδώνυμο «jsjsjsksiss», ενώ ακριβώς από κάτω ένας άλλος χρήστης προτρέπει τα υπόλοιπα μέλη να συγκρίνουν… τις αδελφές τους. «ΜΑΓΚΕΣ ΤΡΕΛΑ MEGA FILES ΣΕ ΤΙΜΗ ΣΟΚ ! 10 ΕΥΡΩ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ ACC ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΛΛΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΛΗΡΩΦΟΡΙΕΣ DM!», είναι ένα ακόμη μήνυμα στα chats, που αυτή τη φορά ενημερώνει τα 7.000 μέλη ότι υπάρχει νέο πορνογραφικό υλικό από ανυποψίαστα θύματα.

«Εχω κ άλλες ακυκλοφόρητες φωτογραφίες της. Οποιος έχει άλλα βίντεό της να στείλει στο τσατ για ανταλλαγή», αναφέρει το μήνυμα του arxigos77 στο general-chat, το οποίο συνοδεύει με το Instagram του θύματος δέκα γυμνές της φωτογραφίες και πέντε βίντεο από σεξουαλικές της στιγμές.

«Οποιος έχει υλικό από δυτικά (Καματερό Ιλιον Πετρούπολη κ.λπ.) να στείλει μνμ έχω πάνω από 20 γκομενες για trade, ή με paysafe άμα δεν έχετε υλικό», «Τρειντ μάνες dm», «Εχω γυμνές φωτό και βίντεο από (..) οποίος θέλεις 5€ paysafe», «οποίος γουστάρει legit και αληθινό edit σε φωτό για nude ας μου στείλει μήνυμα. Δωρεαν δοκιμή», «οποιος είναι απο ΑΛΙΒΕΡΙ και θέλει ομαδική απο αλιβέρι dm», «Καλησπέρα σε όλους όποιος θέλει να μπει σε ένα δυνατό τελεγκραμ με άπειρο υλικό από διάφορες περιοχές Θεσσαλονίκη/Αθήνα / ελληνικά of και πάρα πολλά άλλα ας μου στείλει ΔΜ», «οποίος ενδιαφέρεται για πριβέ ομάδα με 100% σπάνια και ακυκλοφόρητα αρχεία ας μου στείλει ένα μήνυμα.
Πάνω από 2000 αρχεία μαζί με όνομα insta».

Τα παραπάνω είναι ελάχιστα μόνο από τα εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα που θα βρει κάποιος στο γενικό chat μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες του Discord, ενώ οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύονται σε ένα 24ωρο είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογιστούν σε αριθμούς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF/ VISUALHELLAS.GR





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...