Παγκοσμιο σοκ απο το μέγεθος της επιτυχίας του Μητσοτακη – Πως περιγράφουν την νίκη του τα ξένα ΜΜΕ - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Παγκοσμιο σοκ απο το μέγεθος της επιτυχίας του Μητσοτακη – Πως περιγράφουν την νίκη του τα ξένα ΜΜΕ

featured image


Όπως αναμενόταν, οι σημερινές βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας αποτέλεσαν κεντρικό θέμα σε πολλά διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τα περισσότερα από αυτά να επισημαίνουν ότι, παρά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και, ειδικά, του Κυριάκου Μητσοτάκη με μεγάλη διαφορά, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.

Το BBC γράφει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο «για μια χούφτα έδρες». «Ο κεντροαριστερός αντίπαλος Αλέξης Τσίπρας τον συνεχάρη, καθώς το κόμμα του οδεύει προς ένα κακό αποτέλεσμα, με ποσοστό μόλις 20%. Παρά τη μεγάλη νίκη της κεντροδεξιάς, ενδέχεται να επιλέξει να πάει σε δεύτερες εκλογές αντί να επιδιώξει μια (κυβέρνηση) συνασπισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό δίκτυο. Σχολίασε δε το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις «υποτίμησαν» τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, επισημαίνοντας ότι νικητής των εκλογών αναδεικνύεται και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 12%.

Από την πλευρά του, ο -επίσης βρετανικός- «Guardian» γράφει ότι «οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα δεν έβγαλαν νικητή, μολονότι το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκέντρωσε το 41% των ψήφων με καταμετρημένο πάνω από το 70% των ψηφοδελτίων». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η διαφορά των 20 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που «παρατηρείται σπάνια» μετά την πτώση της χούντας, το 1974, ενώ σημειώνει, επίσης, ότι ακόμη και στην Κρήτη, το «προπύργιο των Σοσιαλιστών», η Νέα Δημοκρατία τα πήγε «αναπάντεχα καλά». «Φιλοξενεί», μάλιστα, τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε για το μέλλον, ψήφισε για τις μελλοντικές γενιές».

Με τη σειρά του, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε μια από τις πρώτες ανταποκρίσεις του, μετέδωσε το αρχικό exit poll, σημειώνοντας ότι «παρά το ισχυρό προβάδισμά της, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω των αλλαγών στον εκλογικό νόμο της χώρας». «Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι κάτι σπάνιο και συχνά αποτυχημένο στην Ελλάδα. Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εντός 10 ημερών, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Ιούλιο», πρόσθεσε το πρακτορείο.«Συντριπτική νίκη»

Η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς μια «συντριπτική νίκη», έγραψε το πρακτορείο Reuters, βασισμένο στα exit polls. «Το αποτέλεσμα», σημειώνει, «δίνει μια ώθηση στον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μολονότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

Επικαλούμενες κι εκείνες τα exit polls, οι γαλλικές εφημερίδες «Le Monde» και «Liberation», έγραψαν ότι παρά το γεγονός ότι το κόμμα του προηγείται με διαφορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να δυσκολευτεί να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση, επειδή δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία. Το Γαλλικό Πρακτορείο, μάλιστα, μετέδωσε το exit poll, τα αποτελέσματα, αλλά και τη δήλωση του Μητσοτάκη για «πολιτικό σεισμό» και για το γεγονός ότι οι πολίτες έδωσαν την εντολή στη ΝΔ να κυβερνήσει αυτοδύναμη.

«Οι κυβερνώντες συντηρητικοί προηγούνται στις εκλογές, αλλά είναι πιθανές δεύτερες εκλογές», είχε ως τίτλο το Politico σε σχετικό θέμα, βασιζόμενο στα πρώτα exit polls, ενώ, με βάση αυτά, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu έγραψε ότι η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές, ενώ φιλοξένησε και εκτενές φωτορεπορτάζ από την ημέρα των εκλογών.

Για «ξεκάθαρη νίκη» του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές έκανε λόγο και η ισπανική εφημερίδα «El Pais», επισημαίνοντας και εκείνητο -μεγαλύτερο από το αναμενόμενο- προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...