Η περίεργη «γραμμή» πάνω από τα Ελληνικά νησιά δεν ήταν εξωγήινοι αλλά… - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Η περίεργη «γραμμή» πάνω από τα Ελληνικά νησιά δεν ήταν εξωγήινοι αλλά…

featured image


Πριν μερικές ώρες και συγκεκριμένα το βράδυ της Κυριακής 16 Ιουλίου υπήρξαν εκατοντάδες αναφορές από κατοίκους ελληνικών νησιών όπως η Ρόδος και η Σύρος, αλλά και από κατοίκους της Εύβοιας και άλλων περιοχών, για ένα ασυνήθιστο θέαμα στον ουρανό.

Συγκεκριμένα, μια ευθεία γραμμή από φώτα ήταν ορατή με γυμνό μάτι, σε υψόμετρο περίπου 500 χιλιομέτρων στον ουρανό. Πολλοί ανυποψίαστοι πολίτες έκαναν εικασίες, με αναφορές πως πρόκειται μέχρι και για εξωγήινους.

Ωστόσο, δεν ήταν κάτι από άλλο πλανήτη, αλλά αντιθέτως ήταν από την άλλη πλευρά του ατλαντικού. Η περίεργη γραμμή στον ουρανό ήταν από τους Starlink δορυφόρους της SpaceX εταιρίας του Elon Musk.

Η εταιρία του μεγιστάνα έχει το δικό της δορυφορικό δίκτυο internet, το οποίο επεκτείνεται συνεχώς παρέχοντας πρόσβαση και στις πιο δυσπρόσιτες γωνιές του πλανήτη.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η SpaceX εκτοξεύει συνέχεια νέους δορυφόρους και αυτή τη φορά έτυχε να είναι ορατοί πάνω από τα ελληνικά νησιά, πριν να πάνε στις τελικές τους θέσεις.

Για ποιο λόγο σχηματίζονται αυτές οι γραμμές;

Οι Starlink δορυφόροι εκτοξεύονται από τη Γη σε ομάδες, συνήθως ως γκρουπ των 60, και αρχικά βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον πύραυλο που τους εκτόξευσε και σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή καθώς περιφέρονται γύρω από τη Γη.

Αυτή η γραμμή είναι μερικές φορές ορατή από το έδαφος, ιδίως λίγο μετά την εκτόξευσή τους, επειδή οι δορυφόροι αντανακλούν το φως του ήλιου υπό ορισμένες γωνίες. Αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί το φαινόμενο του λεγόμενου “Starlink τρένου” που μπορεί να είδατε πριν μερικές ώρες στον ουρανό.Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο της “γραμμής” δεν διαρκεί πολύ. Οι Starlink δορυφόροι εξαπλώνονται σταδιακά και μετακινούνται σε υψηλότερες τροχιές, όπου είναι λιγότερο ορατοί από το έδαφος. Μετά από κάποια ώρα φθάνουν στην τελική τους τροχιά, όπου βρίσκονται περίπου 550 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη και παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Πιθανότατα ο χθεσινός προορισμός ήταν η Κένυα, όπου έγινε διαθέσιμη πριν λίγες ώρες η υπηρεσία.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και ένα βίντεο που κατέγραψε ένας πολωνός τουρίστας που βρισκόταν στη Ρόδο:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...