Πώς σχολιάζει ο βελγικός Τύπος τις εξαγγελίες Τσίπρα - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς σχολιάζει ο βελγικός Τύπος τις εξαγγελίες Τσίπρα

featured image

Εκτενώς ασχολούνται τα βελγικά Μέσα ενημέρωσης με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες και προχθές στη Θεσσαλονίκη για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά την έξοδο από τα μνημόνια, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εφημερίδα Le Soir σε ανταπόκριση υπό τον τίτλο «Οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ επανακτούν το ηθικό τους» αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας -ενώπιον του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, του οποίου η χώρα αποτελεί τον επίτιμο προσκεκλημένο της ΔΕΘ- εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια η ΔΕΘ ξεκινά χωρίς τη σκιά των μνημονίων, υπερασπιζόμενος τον απολογισμό του έργου του, μίας Ελλάδας δηλαδή που ανακάμπτει, και αφετέρου παρουσίασε μία σειρά μέτρων, δομημένων γύρω από δύο πυλώνες: τη στήριξη των επενδύσεων και του εκσυγχρονισμού της χώρας από τη μία πλευρά, και την προστασία των εργαζομένων και της απασχόλησης από την άλλη.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία απαριθμούνται στο δημοσίευμα, θα χρηματοδοτηθούν, όπως διαβεβαίωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, από ένα δημοσιονομικό περιθώριο περίπου 3,5 δισ. ευρώ, συνεχίζει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι ωστόσο η γιορτή αμαυρώθηκε από τις διαδηλώσεις των εθνικιστών που αντιτίθενται στη συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων.

Στην ομιλία και τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέρεται και η De Morgen σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας υποσχέθηκε περισσότερα λεφτά και λιγότερους φόρους».

Σημειώνεται ειδικότερα ότι τους ερχόμενους μήνες οι Έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι μπορούν να περιμένουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους όπως τους υποσχέθηκε ο Α. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ όπου παραδοσιακά παρουσιάζεται το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση. Αναφορά γίνεται και στα μέτρα που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημειώνεται ότι ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, μη παραλείποντας, παράλληλα, να υπογραμμίσει την ανάγκη να γίνουν σεβαστά όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.

Επισημαίνεται ακόμη ότι και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα.  Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι καταγράφηκαν και αντιδράσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οι οποίες εκδηλώθηκαν με πορείες και συλλαλητήρια συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επιπλέον, περίπου 16.000 άτομα βγήκαν ακόμα μια φορά στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών επί του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, καταλήγει το δημοσίευμα.

Η οικονομική εφημερίδα L" Echo, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα διαθέτει μαξιλάρι ασφαλείας 30 δισ. ευρώ» αναφέρεται στα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, σε σχέση με το ταμειακό απόθεμα, το οποίο επαρκεί για τη διασφάλιση της αυτονομίας της χώρας για ένα διάστημα δυόμισι χρόνων, καθώς και με τη μη αναγκαιότητα μείωσης των συντάξεων ή αύξησης του φόρου εισοδήματος το 2020.

Τέλος η La Libre Belgique σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι Έλληνες διαδηλώνουν, ο Αλέξης Τσίπρας τους υπόσχεται καλύτερες συνθήκες ζωής» αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε αύξηση μισθών και συντάξεων, καθώς και μείωση των φόρων, μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια, συμπληρώνοντας ότι στο περιθώριο της ομιλίας του χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.