«Σημαντικές Ελλάδα και Κύπρος στη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο» - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

«Σημαντικές Ελλάδα και Κύπρος στη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο»

featured image

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και η Κύπρος στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εξήγησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ σημαντικές στη στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε τον αμερικανικό-ελληνικό στρατηγικό διάλογο, θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες, και αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε, είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρούσες, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές, αλλά και στη συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως σύνορο - και ως ένα πολύ ευάλωτο σύνορο. Έχουμε την ενισχυμένη παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι το Ιράν θέλει επίσης ένα παράθυρο στη Μεσόγειο. Συνεπώς, εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων με τις σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή αυτή».

Αναφορικά με τη Τουρκία, ο Αμερικανός υφυπουργός υποστήριξε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με την Άγκυρα και επισήμανε ότι η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον αποτελεί ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Ελπίζουμε να απομακρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση από (σ.σ. την αγορά) των S-400 και να κρατήσουμε την Τουρκία, όχι μόνο σε τροχιά προς την πολιτική Δύση, αλλά και προς τη στρατηγική Δύση. Και νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τέλος, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ότι είναι αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού ανάμεσα σε δύο δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, λέγοντας πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την επιθυμία του λαού της πΓΔΜ για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

«Ήμουν πρόσφατα στα Σκόπια και θα έλεγα ότι η πΓΔΜ έχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση, που μετά από πολλή σκληρή δουλειά ανέπτυξε μια πιθανή συμφωνία με μια άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Και αν ο ρόλος του "μακεδονικού" λαού φαίνεται να κινείται προς μια συμμαχία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αυτό το υποστηρίζω. Δεν πρόκειται να πω στη "Μακεδονία", τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της, ότι δεν πρέπει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Κοιτάξτε τη ρωσική επιρροή στο έδαφος της "Μακεδονίας" και το μήνυμα που στέλνει προς τη Μακεδονία για την πορεία στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι είναι εντελώς υποκριτικό από την πλευρά της Ρωσίας να το παρουσιάζει ως ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας, όταν πρόκειται στην πραγματικότητα για τον ρητό και αποδεδειγμένο ρόλο του λαού της "Μακεδονίας" να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, δεν βλέπω καμία ένταση. Υποστηρίζω την κατεύθυνση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Νομίζω ότι το γεγονός, ότι τόσο οι "Μακεδόνες" όσο και οι Έλληνες (σ.σ. εθνικιστές) σκέφτονται ότι έκαναν μια κακή συμφωνία, είναι μια ένδειξη ότι είναι μια καλή συμφωνία».