Ο Fitch αναβαθμίζει καλυμμένα ομόλογα ελληνικών τραπεζών - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ο Fitch αναβαθμίζει καλυμμένα ομόλογα ελληνικών τραπεζών

featured image

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο δύο προγραμμάτων καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων ελληνικών τραπεζών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οίκος προχώρησε στην αξιολόγηση τριών προγραμμάτων καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς ως εξής:

- Για το Πρόγραμμα Ι της Εθνικής Τράπεζας (NBG I) επιβεβαίωσε το αξιόχρεο στο ΒΒ- με σταθερές προοπτικές

- Για το Πρόγραμμα ΙΙ της Εθνικής (NBG II) αναβάθμισε το αξιόχρεο σε ΒΒΒ- από ΒΒ-, με τις προοπτικές σταθερές

- Για τα πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς αναβάθμισε το αξιόχρεο σε ΒΒ από ΒΒ-, με τις προοπτικές σταθερές.

Ο Fitch στις 8 Οκτωβρίου αναβάθμισε σε ‘CCC+" από ‘RD" το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (Issuer Default Rating, IDR) της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας και σε ‘CCC" από ‘RD" το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ταυτόχρονα, ο Fitch αναβάθμισε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο και των τεσσάρων τραπεζών σε ‘CCC" από ‘RD". «Οι αναβαθμίσεις των μακροπρόθεσμων IDRs στο επίπεδο των αξιολογήσεων βιωσιμότητας (VRs) ακολουθούν την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων και των νομοθετικών περιορισμών στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας από την 1η Οκτωβρίου 2018», σημείωσε ο οίκος, προσθέτοντας:

«Κατά την άποψη του Fitch, αν και ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν στις διασυνοριακές κινήσεις κεφαλαίων προς το εξωτερικό, οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετούν όλες τις υποχρεώσεις τους».