Χαρίτσης: Νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πριν τις εκλογές - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Χαρίτσης: Νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πριν τις εκλογές

featured image

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Κύρωση της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/994 του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018 για την τροποποίηση της πράξης περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία, που προσαρτάται στην απόφαση 76/787/ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, Ευρατόμ της 20ής Σεπτεμβρίου 1976 του Συμβουλίου». Υπέρ του σχεδίου νόμου δήλωσαν όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή που δήλωσαν «κατά».

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, απάντησε στο θέμα που έθεσε η ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Η κυβέρνησή μας πήρε την πρωτοβουλία για πρώτη φορά και παρ" ότι, ήδη από το 2001, προβλεπόταν αυτό συνταγματικώς, να συγκροτήσει και να θέσει σε λειτουργία την Επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η Επιτροπή αυτή, η οποία συγκροτήθηκε με διακομματική συναίνεση, καθώς τα ίδια τα κόμματα πρότειναν επιστήμονες εγνωσμένου κύρους να συμμετέχουν σ" αυτήν, έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της και δική μου παρότρυνση στην πρώτη συνεδρίαση που συμμετείχα ήταν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και πριν, εφόσον αυτό είναι εφικτό, από το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από τον νόμο του "Κλεισθένη", την πεντάμηνη δηλαδή διάρκεια που προβλέπει ο νόμος, έτσι ώστε να μπορέσουμε στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο να προχωρήσουμε στην κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επέμεινε, δε, ότι «αποτελεί τιμή για τη σημερινή κυβέρνηση το γεγονός ότι, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, περισσότερο από ενάμιση αιώνα, πάρθηκε για πρώτη φορά αυτή η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής και για τη νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει, ώστε να λύθεί αυτό το πολιτικά αλλά και τεχνικά σύνθετο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού».

Είχε προηγηθεί ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, ο οποίος σημείωσε ότι «η βασικότερη διάταξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι εκείνη, η οποία επιτρέπει και δίνει τη δυνατότητα στις ευρωεκλογές να εισάγονται τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προκειμένου να διευκολύνεται η ψηφοφορία και των απομεμακρυσμένων, αλλά και όσων είναι για λόγους υγείας, για παράδειγμα, ανήμποροι να ψηφίσουν». Ο βουλευτής της ΝΔ αξιοποίησε τη συζήτηση για να τονίσει ότι «είναι μεγάλη ανάγκη αυτό που συμφωνεί η κυβέρνηση να κάνει στις ευρωεκλογές να το διευρύνει και στις εθνικές εκλογές».

«Δεν νοείται να είστε υπέρ της συμμετοχής των Ελλήνων που είναι στο εξωτερικό στις ευρωεκλογές και να μη διευκολύνετε το ίδιο το δικαίωμα των Ελλήνων στις εθνικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας και επισήμανε ότι η ΝΔ έχει καταθέσει τροπολογία για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αντίθετη είναι η θέση του ΚΚΕ όπως αυτή διατυπώθηκε από τον βουλευτή Σάκη Βαρδαλή. «Η επιστολική και η ηλεκτρονική ψήφος δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους νοθείας, παραβίασης της μυστικότητας και επηρεασμού της ψήφου και άλλα. Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις γι" αυτό το ζήτημα και εκφράζουμε και εδώ την αντίθεσή μας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε ότι καταψηφίζει την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί επιφέρει αλλαγές που υπαγορεύονται από την επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενσωματώσει λαϊκές συνειδήσεις και να τις εγκλωβίσει στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό εγχείρημα». Ο κ. Βαρδαλής χαρακτήρισε αντιδραστική τη θέσπιση κατώτατου ορίου για την κατανομή των εδρών από 2% έως 5% των έγκυρων ψηφοδελτίων και στις εκλογικές περιφέρειες με περισσότερες από 35 έδρες για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτήν τη θέσπιση του υποχρεωτικού κατώτατου ορίου για την κατανομή των εδρών από 2% έως 5% τη θεωρούμε αντιδραστική. Βάζει εμπόδια στην έκφραση της λαϊκής θέλησης και επιδιώκει τον αποκλεισμό πολιτικών δυνάμεων που αντιπαρατίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αντιλαϊκή της πολιτική, πρώτα και κύρια κομμουνιστικών κομμάτων», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Το σχέδιο νόμου καταψήφισε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, ο οποίος σημείωσε όμως ότι «είναι πάγια θέση της Χρυσής Αυγής και πρέπει να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές, να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς, αλλά και οι Έλληνες οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό επειδή το μνημόνιο έχει κάνει τη ζωή αφόρητη στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν να βρουν μια εργασία στο εξωτερικό».