Η καλοσύνη κάνει καλό στην καρδιά και μειώνει το άγχος, σύμφωνα με την επιστήμη - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Η καλοσύνη κάνει καλό στην καρδιά και μειώνει το άγχος, σύμφωνα με την επιστήμη

featured image

Όλοι γνωρίζουμε τον χρυσό κανόνα: φέρσου στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φέρονταν. Ενώ είναι ένα παλιό γνωμικό που το μαθαίνουμε από μικρή ηλικία, υπάρχουν πολλά οφέλη που συνδέονται με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους άλλους. Η επιστήμη δείχνει ότι ως παιδιά είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να είμαστε ευγενικοί και μπορούμε να αναπτύξουμε παραπάνω αυτό το χαρακτηριστικό με εξάσκηση και επαναλήψεις. Μερικές φορές όμως, λόγω των εξωτερικών επιρροών και του άγχους της καθημερινής ζωής, μπορούμε να χάσουμε αυτή την έμφυτη ικανότητα.

Η καλοσύνη και η ενσυναίσθηση μας βοηθούν να επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους και να έχουμε πιο θετικές σχέσεις με τους φίλους, την οικογένεια ακόμα και με τους εντελώς άγνωστους που συναντάμε στην καθημερινότητα μας. Πέρα από την βελτίωση των προσωπικών σχέσεων, ωστόσο, η καλοσύνη μπορεί πραγματικά να σας κάνει πιο υγιείς.

Παρακάτω βρίσκονται έξι τρόποι που υποστηρίζονται από την επιστήμη με τους οποίους βελτιώνεται υγεία σας μέσω της καλοσύνης.

1. Η καλοσύνη απελευθερώνει ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν κάνετε κάτι καλό για κάποιον άλλον, αισθάνεστε καλύτερα; Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία-σχετίζεται με τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σας. Το να κάνετε καλά πράγματα για τους άλλους ενισχύει την σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματα ικανοποίησης και ευχαρίστησης. Όπως και ο αθλητισμός, ο αλτρουισμός απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες, ένα φαινόμενο γνωστό ως το «φτιάξιμο» του αλτρουιστή.

Οπότε, γίνετε εθελοντές, βοηθήστε κάποιον που έχει ανάγκη, αγοράστε σε κάποιον καφέ ή μεσημεριανό-μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

2. Η καλοσύνη μειώνει το άγχος

Το άγχος, είτε σε μορφή ήπιας νευρικότητας, είτε σοβαρού πανικού, είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη ανθρώπινη εμπειρία. Ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσετε το άγχος, όπως ο διαλογισμός, η άθληση, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, και οι φυσικές θεραπείες, αποδεικνύεται ότι το να είστε ευγενικοί προς τους άλλους μπορεί να είναι ένας από τους ευκολότερους, και πιο φθηνούς τρόπους για να κρατήσετε το άγχος υπό έλεγχο.

Όπως επισημάνθηκε σε μια μελέτη για την ευτυχία από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) «το κοινωνικό άγχος σχετίζεται με την επίδραση της χαμηλής θετικότητας (PA), ένα παράγοντα που μπορεί σημαντικά να επηρεάσει την ψυχολογική ευημερία και την προσαρμοστική λειτουργία». Η θετική επίδραση αναφέρεται στην εμπειρία θετικών διαθέσεων ενός ατόμου, όπως στην χαρά, στο ενδιαφέρον και στην εγρήγορση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν καλές πράξεις εμφάνισαν σημαντικές αυξήσεις στην PAπου διατηρήθηκαν κατά την διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων της μελέτης.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώθετε λίγο αγχωμένοι, αναζητήστε ευκαιρίες για να βοηθήσετε τους άλλους. Οι καλές πράξεις θα μπορούσαν να κυμαίνονται από το να χαμογελάσετε σε κάποιον ή να γίνετε εθελοντές ή να αφιερώσετε τον χρόνο σας σε έναν οργανισμό. Ακόμα και μια μικρή χειρονομία μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

3. Η καλοσύνη είναι καλή για την καρδιά σας

Το να κάνετε τους άλλους να αισθάνονται όμορφα μπορεί να «ζεστάνει» την καρδιά σας σίγουρα, αλλά επίσης μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την χημική ισορροπία της καρδιάς σας.

Η καλοσύνη απελευθερώνει την ορμόνη οξυτοκίνη. Σύμφωνα με τον Dr. David Hamilton, «η οξυτοκίνη προκαλεί την απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται νιτρικό οξείδιο στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία τα διαστέλλει. Αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση και επομένως η οξυτοκίνη είναι γνωστή ως «καρδιοπροστατευτική» ορμόνη επειδή προστατεύει την καρδιά (μειώνοντας την αρτηριακή πίεση).

Η καλοσύνη ενισχύει την καρδιά σας σωματικά και συναισθηματικά. Ίσως γι αυτό λένε πως οι άνθρωποι που νοιάζονται για τους άλλους έχουν μεγάλη καρδιά;

4. Μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Μπορεί να το αμφισβητείτε αλλά δεν το λέμε έτσι απλά-υπάρχει η επιστήμη που το υποστηρίζει.

Σύμφωνα με το Health.com κινδυνεύετε περισσότερο από καρδιακές παθήσεις αν δεν έχετε δυνατές συνδέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας. Όταν είστε ευγενικοί με τους άλλους, αναπτύσσετε δυνατές, σημαντικές σχέσεις και φιλίες.

Έτσι λοιπόν, κάντε καινούργιες φιλίες, ή επεκτείνετε την καλοσύνη και την συμπόνια σας σε αυτές που ήδη έχετε.

5. Περιορίζει το στρες

Στην πολυάσχολη ζωή μας, συνεχώς αναζητούμε τρόπους για να περιορίσουμε το στρες. Ωστόσο αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο από όσο νομίζουμε.

Το να βοηθάτε τους άλλους σας επιτρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα από τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής σας και μπορεί επίσης να σας εξοπλίσει για να χειρίζεστε καλύτερα τις αγχωτικές καταστάσεις.

Συνδετική συμπεριφορά είναι κάθε συμπεριφορά που χτίζει τις σχέσεις σας με τους άλλους.

Σύμφωνα με μια μελέτη για τις επιπτώσεις της προκοινωνικής συμπεριφοράς στο στρες, «η συνδετική συμπεριφορά μπορεί να είναι ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο για την αντιμετώπιση του άγχους και υποδεικνύει ότι η εμπλοκή στην προκοινωνική συμπεριφορά (πράξη που προορίζεται να βοηθήσει τους άλλους) μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την μείωση του αντίκτυπου που έχει το στρες στην συναισθηματική λειτουργία.»

6. Η καλοσύνη προλαμβάνει τις ασθένειες

Οι φλεγμονές στο σώμα σχετίζονται με όλα τα είδη προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, ο χρόνιος πόνος, η παχυσαρκία και οι ημικρανίες.

Σύμφωνα με μελέτη που αφορούσε ενήλικες ηλικίας 57-78 ετών «ο εθελοντισμός εκδήλωσε την ισχυρότερη σύνδεση με τα χαμηλότερα επίπεδα της φλεγμονής». Η οξυτοκίνη επίσης μειώνει την φλεγμονή και ακόμα και λίγες πράξεις καλοσύνης μπορούν να ενεργοποιήσουν την απελευθέρωση της.

Η καλοσύνη μπορεί να είναι το μυστικό συστατικό για μια υγιή, ευτυχισμένη ζωή. Ωστόσο δείτε το και μόνοι σας. Χαμογελάστε σε κάποιον, κάντε μια δωρεά, γίνετε εθελοντές ή βοηθήστε τους άλλους.

Μάγεια Τ

[awaken]