Με το νομοσχέδιο για τα αναδρομικά των ένστολων ανοίγει την άλλη εβδομάδα ο χορός των παροχών και ελαφρύνσεων - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Με το νομοσχέδιο για τα αναδρομικά των ένστολων ανοίγει την άλλη εβδομάδα ο χορός των παροχών και ελαφρύνσεων

featured image

Με μπαράζ από νομοσχέδια που περιλαμβάνουν διατάξεις για μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών,  επιστροφές αναδρομικών, επιδόματα και κοινωνικά μερίσματα  που παίρνουν το δρόμο για την Βουλή η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.  Ο χορός θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα με το νομοσχέδιο για την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς και δικαστικούς  και γιατρούς. Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει  και να συντηρήσει κλίμα ευφορίας στο δρόμο προς τις κάλπες με τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, τις μειώσεις εισφορών και φόρων, το κοινωνικό μέρισμα και τη μη περικοπή των συντάξεων να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Τελικές αποφάσεις για τις ελαφρύνσεις και παροχές δεν έχουν ληφθεί από τους ευρωπαίους δανειστές αλλά το  ΔΝΤ, επιβεβαίωσε χθες την απόφασή του να μη δημιουργήσει «φασαρία» γύρω από το θέμα των συντάξεων. Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, επανέλαβε τη θέση του Ταμείου υπέρ των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο ώστε να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά και κοινωνικά αντίμετρα, παρέπεμψε όμως για τις αποφάσεις στις συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων  θα ανοίξει το δρόμο για την εφάπαξ καταβολή των ποσών στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων.  Τα αναδρομικά που θα εισπράξουν οι  υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων ξεκινούν από 1.400 ευρώ  και υπερβαίνουν ακόμα και τις 20.000 ευρώ. Η περίοδος για την οποία θα καταβληθούν τα ποσά διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο αλλά και με το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων και ειδικότερα:

1. Ένστολοι: Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα λάβουν αναδρομικά 1.400 έως 11.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως και 31 Δεκεμβρίου 2016.

2. Γιατροί του ΕΣΥ: Πλην της αποζημίωσης εφημεριών, θα καταβληθούν αναδρομικά ποσά για το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

3. Πανεπιστημιακοί: Στα μέλη ΔΕΠ  των Πανεπιστημίων θα επιστραφούν αναδρομικά  για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

4. Δικαστικοί: Προβλέπεται η καταβολή του υπολοίπου 50% της διαφοράς αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014.

Σε χρόνο παράλληλο με τις διατάξεις νόμου για τα αναδρομικά, το δρόμο για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε επιστήμονες ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν μέτρα τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού και αφορούν σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων και επιδότηση ενοικίου.

Η νομοθέτηση του πακέτου Τσίπρα προϋποθέτει κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού των περίπου 300 εκατ. ευρώ (0,15% του ΑΕΠ) το οποίο βλέπουν οι θεσμοί αν και στους κόλπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επικρατεί αισιοδοξία. Πηγή του ΓΛΚ εκτιμούσε χθες πως όχι μόνο θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό αλλά τελικά θα υπάρξει και πολλαπλάσιος δημοσιονομικός χώρος έναντι των 765 εκατ. ευρώ του προσχεδίου για το 2019. Την ίδια ώρα πάντως, ευρωπαϊκές πηγές συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως αν περάσει από το Eurogroup η φιλοδοξία της κυβέρνησης να μην εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες περικοπές στις συντάξεις, το πακέτο των θετικών μέτρων θα πρέπει να συρρικνωθεί δραστικά.