Στη Βάρνα σήμερα ο Τσίπρας για τη Συνάντηση Κορυφής χωρών των Βαλκανίων - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Στη Βάρνα σήμερα ο Τσίπρας για τη Συνάντηση Κορυφής χωρών των Βαλκανίων

featured image

Τη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή, καθώς και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως σύνδεσμος ανάμεσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναμένεται να αναδείξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τετραμερή Συνάντηση Κορυφής χωρών των Βαλκανίων, που γίνεται σήμερα στη Βάρνα.

Στη Συνάντηση συμμετέχουν οι ηγέτες Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας. Πρόκειται για την 5η συνάντηση κορυφής του εν λόγω σχήματος από τον Σεπτέμβριο του 2017, κάτι το οποίο αποδεικνύει τη μεγάλη δυναμική του εγχειρήματος και τη σημαντική του συμβολή του στην περιφερειακή συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και την ευρωπαϊκή προοπτική χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη Σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, η διασυνδεσιμότητα και η οικονομική συνεργασία στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και τις υποδομές.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να σταθεί στο ότι η επιτυχής υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία υποστηρίζουν όλες οι χώρες της περιοχής, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη σταθερότητα και την οικονομική συνανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα η Βόρεια Ελλάδα αναβαθμίζεται πολλαπλώς και καθίσταται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς ενεργειακούς, εμπορικούς ναυτιλιακούς και μεταφορικούς και διαμετακομιστικούς κόμβους.

Στο γεύμα εργασίας θα συμμετάσχει, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλγαρίας, και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, με τον οποίο θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας του Ισραήλ με χώρες της Ν.Α. Ευρώπης σε ζητήματα νέων τεχνολογιών, νεοφυών επιχειρήσεων και ενέργειας.