Στουρνάρας: Αξιώνει προσοχής η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Στουρνάρας: Αξιώνει προσοχής η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών

featured image

Στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ταυτοχρόνως έχει κερδίσει τη θέση της στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος και έχει γίνει ένας από τους πρωταρχικούς πυλώνες οικονομικής σταθερότητας της χώρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας στην εναρκτήρια ομιλία του διεθνούς συνεδρίου οικονομικής ιστορία με θέμα «Η γέννηση των Κεντρικών Τραπεζών στο Μεσοπόλεμο».

«Αυτός ακριβώς ήταν ο ρόλος που κλήθηκε να επιβεβαιώσει στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παραμένοντας ανεξάρτητη από πολιτικές ή επιχειρηματικές παρεμβάσεις» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Μετά από μία σύντομη αναδρομή από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928 ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι σήμερα η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών από αδικαιολόγητες πολιτικές και επιχειρηματικές επιρροές είναι και πάλι ένα ζήτημα που αξιώνει την προσοχή. Η προάσπιση της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών δεν αφορά μόνο τη σταθερότητα των τιμών αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ανέφερε.

Στο συνέδριο συμμετέχουν καταξιωμένοι καθηγητές οικονομικής ιστορίας καθώς και οι διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Ewald Nowotny, της Φιλανδίας Οlli Rehn, και του Βελγίου Jan Smets.