Κουμουτσάκος: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μεταναστευτικής έξαρσης - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Κουμουτσάκος: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μεταναστευτικής έξαρσης

featured image

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, συμμετείχε σήμερα στην άτυπη έκτακτη Διάσκεψη με θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στη Διάσκεψη πήραν μέρος αρμόδιοι υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία Νορβηγία, Ισλανδία), ο αρμόδιος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας μεταναστευτικής έξαρσης», γι" αυτό και επιβάλλεται «αυξημένη εγρήγορση, καλή προετοιμασία, αμοιβαία κατανόηση, στενή συνεργασία, υπευθυνότητα και ουσιαστική, χειροπιαστή και αποτελεσματική αλληλεγγύη».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα, «που έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της και δεν νοείται να επιβαρυνθεί άλλο, γνωρίζουμε καλά ότι το θέμα των αποβιβάσεων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο». Ζήτησε να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας και δια της Frontex συμπληρώνοντας ότι «το διεθνές δίκαιο και ειδικά ο σεβασμός των προβλέψεών του για την έρευνα και διάσωση πρέπει να είναι πυξίδα και οδηγός μας».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη «ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης με κατανομή των βαρών που δυσανάλογα επωμίζονται οι χώρες πρώτης γραμμής».

Όσον αφορά στην Τουρκία, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο στόχο της πλήρους εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ωστόσο αναφερόμενος σε τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών απείλησε να γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στις τουρκικές απειλές.