Το έργο του Ελληνικού απασχόλησε την έκτακτη γενική συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development που έγινε την Πέμπτη.
Στη συνέλευση μίλησαν για το μακρόπνοο έργο στο πρώην αεροδρόμιο και το μεγάλο επενδυτικό στοίχημα της εταιρείας ο πρόεδρος Τάσος Γιαννίτσης και ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου.
Ο κ. Αθανασίου μίλησε για το όραμα που κινητοποιεί τη Lamda Development αλλά και τον ρόλο που θα παίξει η επένδυση συνολικά στην οικονομία της Ελλάδας.
«Είναι το όραμα αυτό που έδωσε την πίστη, που ενέπνευσε την οικογένεια Λάτση μέσα στην καρδιά της κρίσης, τέλη του ’12, να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει αυτό το έργο. Είναι αυτό το όραμα που έδωσε σε εμάς στη LAMDA το πάθος που χρειαζόμαστε για να ξεπεράσουμε όποιες αντιξοότητες παρουσιάστηκαν -και δεν ήταν λίγες- αυτά τα έξι χρόνια και να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Το έργο του Ελληνικού είναι το μεγαλύτερο όχημα για την επανένταξη της χώρας μας στον παγκόσμιο αναπτυξιακό χάρτη και την καθιερώσει ως έναν από τους κορυφαίους και σημαντικότερους πόλους έλξης τουριστικού, εκθεσιακού, επενδυτικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος.
«Συνηθίζω να λέω ότι το έργο θα βάλει τη χώρα στον χάρτη με τον τρόπο που θέλουμε, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτή θα βάλει την LAMDA σε ένα άλλο επενδυτικό χάρτη, αφού όπως ξέρετε όταν υπάρχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ., προσελκύεται σημαντικό ενδιαφέρον από μεγάλα επενδυτικά κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο. Στην πρώτη πενταετία, είχαμε πει, όταν υποβάλαμε την προσφορά μας στο ΤΑΙΠΕΔ, ότι εγγυόμαστε ότι το CAPEX που θα ξοδέψουμε, είναι 1,1 δις. Σήμερα σας λέμε ότι έχουμε ένα πλάνο, 2 δις» ανέφερε για το οικονομικό πλάνο της εταιρείας.
Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε τα οικονομικά μεγέθη της επένδυσης αλλά και μίλησε για την πορεία της μετοχής της εταιρείας: «Πιστεύω πως τα έργα είναι πιο δυνατά από οποιαδήποτε λόγια, από οποιαδήποτε παρουσίαση μπορεί να κάνει κανείς. Αναφέρομαι στην πορεία της μετοχής από τότε που κάναμε την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Ιούλιο του 2014. Από εκείνη την ημέρα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου φέτος, είχαμε μια άνοδο στη μετοχή της τάξης του 84% και αυτό μπορείτε να το συγκρίνετε με το τι έκανε στην ίδια περίοδο το Χρηματιστήριο. Το Χρηματιστήριο έπεσε 24% η Lamda ανέβηκε 84% με μέση ετήσια απόδοση 12,5% σε μια μάλλον δύσκολη περίοδο. Ξαναλέω το παρελθόν δεν προδιαγράφει το μέλλον, αλλά είναι κάτι που μπορεί να αποτελέσει αν μη τι άλλο μια απεικόνιση μιας πραγματικότητας».
Μάλιστα περιέγραψε και την πολυμορφία των επενδύσεων και την ποικιλότητα των έργων υποδομής: «Ουσιαστικά φτιάχνεις μια πόλη. Έχει έργα υποδομής Waste Management, έχει έργα υποδομής σε utilities, telecommunications, σε δίκτυα οπτικών ινών, έχει σε διαχείριση υδάτων, έχει τα πάντα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε με τουλάχιστον δέκα αρχιτεκτονικά τοπόσημα. Δηλαδή με έργα που θα φέρουν μετά από διαγωνισμούς διεθνή ονόματα και που το ένα θα είναι καλύτερο από το άλλο και θα βάζει τη χώρα σε μια θέση, όπου όλοι θα θέλουν να έρθουν να τα επισκεφθούν. Γεγονός είναι ότι θα φτιάξουμε ένα smart city, υπάρχει ένα πάρκο το οποίο όμως θα συνδέεται με τον υπόλοιπο αστικό ιστό».
Κλείνοντας ο κ. Αθανασίου είπε ότι το Ελληνικό είναι έργο όλων και ότι θα υπάρξουν ευρείες συνεργασίες: «Θέλουμε να έρθουν οι καλύτεροι ξένοι στον τομέα τους, άλλος προφανώς ο καλύτερος στον ουρανοξύστη, άλλος ο καλύτερος στο ξενοδοχείο, άλλος ο καλύτερος στο πάρκο, και να κάνουμε συμμαχίες. Υπάρχει χώρος για όλους και υπάρχει χώρος και για ξένες εταιρείες. Αυτό είναι ένα έργο όπου δημιουργείται νέος πλούτος και αυτός ο νέος πλούτος μοιράζεται. Σας προσκαλούμε όλους να κάνουμε το έργο αυτό, έργο όλων μας. Καλούμε όλους να συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να επενδύσουν στην μεγάλη προστιθέμενη αξία του έργου του Ελληνικού. Να γίνουν μέρος της ομάδας και της οικογένειας του Ελληνικού».
«Το Ελληνικό είναι το στοίχημα για την Ελλάδα του αύριο»Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development Τάσος Γιαννίτσης τόνισε ότι το Ελληνικό είναι το στοίχημα για την Ελλάδα του αύριο.
«Το Ελληνικό είναι το στοίχημα, ότι η Ελλάδα μπορεί να βγάλει πέρα με τις δικές της δυνάμεις ένα απαιτητικό, σύνθετο και καινοτομικό έργο. Κάθε στιγμή που αυτό θα επιτυγχάνεται, η χώρα θα εκπέμπει και ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους την αμφισβητούν, ότι η αμφισβήτησή τους δεν έχει πλέον βάση που να τη στηρίζει και ποτέ δεν είχε. Επίσης, θα εκπέμπει το μήνυμα, ότι αυτή η αλλαγή είναι ορατή σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα, και έχει την ευρύτερη υποστήριξή τους, γιατί θα βλέπουν πόσο επηρεάζεται η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας. Η έναρξη και ομαλή πρόοδος στην εκτέλεση της επένδυσης είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει παράδειγμα, το οποίο θα υποκινήσει πολλούς άλλους επενδυτές να εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία και να στηρίξουν έτσι την οικονομική μας ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, στα χρόνια που ακολουθούν, η επιτυχία μας ως σύνολο δεν είναι στόχος. Είναι επιταγή» ανέφερε.
Ο κ. Γιαννίτσης μίλησε και για τις διαστάσεις που έχει συνολικά η επένδυση:
«Η επένδυση στο Ελληνικό είναι ένα έργο που από τη φύση του είναι υποχρεωμένο να κοιτάζει προς το μέλλον. Σχεδιαστικά, κατασκευαστικά, κοινωνικά, ανθρώπινα, πολιτισμικά. Οι υποδομές και όλα τα επιμέρους τμήματα του έργου, αναπόφευκτα θα λάβουν υπ’ όψη τις μεγάλες απαιτήσεις του αύριο και τις μεγάλες αλλαγές σε θέματα ενεργειακά, κλιματικής αλλαγής, τεχνολογίας, κοινωνικής λειτουργίας, οργάνωσης, όπως διαγράφονται και όπως επίσης θα συντελούνται στην επόμενη δεκαετία».
Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευκαιρίες που δημιουργεί:
«Αυτό που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο είναι οι προσδοκίες σημαντικού αριθμού νέων, άνεργων, επαγγελματιών πολλών ειδικοτήτων, εταιρειών παροχής υπηρεσιών και φορέων καινοτόμων προσπαθειών, ότι, επιτέλους, σε ένα πολύ ορατό μέλλον, έπειτα από μια σκληρή περίοδο παραμονής στην κρίση και αναμονής καλύτερων ημερών, θα υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης, εισοδήματος, βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης των παιδιών και της οικογένειάς τους και ευκαιρίες βελτίωσης της ποιότητας του δημόσιου χώρου στην περιοχή του Ελληνικού».