Κατρούγκαλος στη διάσκεψη Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: Σταθεροποιητικός ο ρόλος της Συμφωνίας των Πρεσπών - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Κατρούγκαλος στη διάσκεψη Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: Σταθεροποιητικός ο ρόλος της Συμφωνίας των Πρεσπών

featured image

Στον σταθεροποιητικό ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην περιφερειακή διάσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τα Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι (7-8/10) με κύριο θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, όπου εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι αποτελεί θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ να απαντηθεί το αισιόδοξο μήνυμα της συμφωνίας για επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου με την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών προοπτικών των Δυτικών Βαλκανίων και ιδίως με την έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.

Στη διάσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του PES, Σ. Στάνισεφ, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Β. Ντάντσιλα, οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων του Μαυροβουνίου, Μ. Σίμοβιτς, και της Β. Μακεδονίας, Ρ. Σεκερίνσκα, και πολλοί άλλοι ηγέτες της περιοχής, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε, επίσης, ότι η πάγια θέση της χώρας μας είναι υπέρ των ευρωπαϊκών προοπτικών της Αλβανίας, με την αυτονόητη όμως προϋπόθεση της προηγούμενης ρύθμισης των βασικών της υποχρεώσεων που απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο έναντι της ελληνικής μειονότητας, ιδίως στα θέματα του αυτοπροσδιορισμού και της προστασίας της ιδιοκτησίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επιβεβαίωσε, επίσης, την ανάγκη ευρύτερων συμμαχιών των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ως τη μόνη λύση για την ανατροπή της κυριαρχίας των πολιτικών λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, υπογράφτηκε Διακήρυξη που θα αποσταλεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ υπογράφτηκε και σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού σοσιαλιστικού κόμματος της Ρουμανίας.