Στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης η «μερίδα του λέοντος» των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης η «μερίδα του λέοντος» των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ

featured image

Oι δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν το μεγαλύτερο επιμέρους κονδύλι (3,5 δισ. ευρώ) των δράσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε το ΥΠΕΝ για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Αυτό ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την ομιλία της στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής, προσθέτοντας ότι μόνο από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υλοποίηση των δράσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περί τις 60.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.

«Ετοιμάζουμε πυρετωδώς τα νέα προγράμματα εξοικονόμησης για τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια και για τη βιομηχανία, αλλά και το εθνικό σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση» τόνισε η κ. Σδούκου. «Σημαντική ευελπιστούμε να είναι η συνεισφορά του ΕΣΠΑ και στην ανάπτυξη των υποδομών του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς (και με αυτό εννοώ κυρίως τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που σχεδιάζονται, οι οποίες είναι προαπαιτούμενο για τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη σύζευξη τους, αλλά και τα έργα ανάπτυξης και ψηφιοποίησης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας».


Η κα Σδούκου εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι το Σχέδιο Κανονισμού για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, αποκλείει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υποδομές φυσικού αερίου για χορήγηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ευελπιστεί για μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση, λαμβάνοντας υπόψη – μεταξύ άλλων – ότι νέες υποδομές που ωριμάζουν στην παρούσα φάση όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης, ή η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, συντελούν στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης, καθώς και το ότι το φυσικό αέριο θα λειτουργήσει ως καύσιμο μετάβασης στο νέο, βασισμένο στις ΑΠΕ ενεργειακό σύστημα ενόσω συντελείται η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ