Τόμσεν: Απαραίτητη η στήριξη από την ΕΚΤ και τον ESM για μία ισχυρή απάντηση στον κορονοϊό - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Τόμσεν: Απαραίτητη η στήριξη από την ΕΚΤ και τον ESM για μία ισχυρή απάντηση στον κορονοϊό

featured image

Η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης και η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) είναι κρίσιμης σημασίας για την ισχυρή απάντηση της περιοχής στην πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

«Η αποφασιστικότητα των ηγετών της Ευρωζώνης να κάνουν ό,τι χρειάζεται για τη σταθεροποίηση του ευρώ δεν θα πρέπει να υποεκτιμάται», σημείωσε ο Τόμσεν σε ανάρτησή του στο blog του ΔΝΤ. Όπως σημείωσε, οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις της ΕΚΤ και η θέση των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της στήριξης των εθνικών δημοσιονομικών προσπαθειών από τον ESM μπορούν να επιτρέψουν στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος να αντιδράσουν σθεναρά στην κρίση.


Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης χάνουν το 3% του ΑΕΠ τους για κάθε μήνα που βασικοί τομείς τους δεν λειτουργούν, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, και «μία βαθειά ευρωπαϊκή ύφεση φέτος είναι προδιαγεγραμμένη», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Την Παρασκευή, η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και οι χώρες πρέπει να αντιδράσουν με «πολύ μεγάλες» δαπάνες.

Σύμφωνα με τον Τόμσεν, η βασική ανησυχία του ΔΝΤ για την Ευρώπη αφορά ορισμένες μικρότερες χώρες της, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπου οι ρηχές χρηματοπιστωτικές αγορές και η περιορισμένη πρόσβασή τους σε εξωτερικά κεφάλαια θα κάνουν δύσκολη τη χρηματοδότηση μεγάλων αυξήσεων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Όπως είπε, οι περισσότερες από τις εννιά, αναδυόμενες οικονομίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που δεν ανήκουν στην ΕΕ – εκτός της Ρωσίας και της Τουρκίας – ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση από τη διαθέσιμη πηγή ύψους 50 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ