Νεκρός ξαφνικά ο Αλεξέι Ναβάλνι - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Νεκρός ξαφνικά ο Αλεξέι Ναβάλνι

featured image

O επικριτής του Πούτιν κατέρρευσε ξαφνικά και πέθανε, σύμφωνα με την σωφρονιστική υπηρεσία

Τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε η σωφρονιστική υπηρεσία της περιοχής Γιάμαλο-Νενέτσκιγ, όπου εξέτιε την ποινή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τον θάνατο του επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι έχασε τις αισθήσεις του ενώ περπατούσε και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, άφησε την τελευταία του πνοή.

«Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3, ο κατάδικος Navalny A.A. αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Άμεσα έφθασαν ιατρικοί υπάλληλοι από το ίδρυμα και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η σωφρονιστική υπηρεσία και προσθέτει: «Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση».

Ο Ναβάλνι ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής, έγινε γνωστός μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν άρχισε να δημοσιεύσει βίντεο και έγγραφα, κατηγορώντας για διαφθορά  Ρώσους αξιωματούχους, ενώ παράλληλα διοργάνωνε διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης Πούτιν.

Ο Ναβάλνι έχει συλληφθεί αρκετές φορές από τις ρωσικές αρχές και είχε καταδικαστεί δύο φορές με αναστολή. Η ρωσική δικαιοσύνη έκρινε ότι οι οι κατηγορίες του ήταν κατασκευασμένες.  Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ναβάλνι τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και του επετράπη να έχει επαφή μόνο με την οικογένεια του.

Τον Μάρτιο του 2017, ο Αλεξέι Ναβάλνι και το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς δημοσίευσαν ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για διαφθορά.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ναβάλνι ξεκίνησε την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά η εγγραφή του αποκλείστηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2017. Έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αλλά η έφεση του απορρίφθηκε.  Ο Ναβάλνι και πολλοί από τους υποστηρικτές του συνελήφθησαν ξανά.

Η δηλητηρίαση

Στις 20 Αυγούστου ο πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση μετά από δηλητηρίαση, κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα. Φήμες έκαναν λόγο για πιθανή απόπειρα των αντιπάλων του. Αφού διακομίστηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε, ο Ναβάλνι διέφυγε τον κίνδυνο.

Στις 17 Ιανουαρίου 2021 ο Ναβάλνι επέστρεψε από τη Γερμανία στη Ρωσία αεροπορικώς και συνελήφθη στον έλεγχο των διαβατηρίων. Μετά από αυτή την εξέλιξη ακολούθησαν επεισόδια και μαζικές διαδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του ο Ναβάλνι κατήγγειλε βασανιστήρια και προχώρησε σε απεργία πείνας, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον Πούτιν για απάνθρωπη μεταχείριση στη φυλακή.

Σημειώνεται ότι ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το βραβείο του Ιππότη για την Ελευθερία και με το βραβείο Ζαχάροφ για τους αγώνες του εναντίον της διαφθοράς.

https://trelokouneli.gr/nekros-xafnika-o-alexei-navalni/