Ο χρόνος των εκλογών και οι συμμαχίες που ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Ο χρόνος των εκλογών και οι συμμαχίες που ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας

featured image

Η άτυπη προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και ήδη τα επιτελεία των κομμάτων έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα, τόσο μέχρι τις εκλογές, όσο και μετά από αυτές.

Όλα δείχνουν ότι μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων, όπου ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε και εξασφάλισε τον αριθμός των 80 βουλευτών, η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων.

Οι εκτιμήσεις είναι πως μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, στα τέλη του Φεβρουαρίου ή στις αρχές του Μαρτίου η συμφωνία θα φτάσει στην ελληνική Βουλή.

Εκεί ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και έχει επιτεθεί με οργή σε όσους από το κόμμα του ψηφίσουν τη συμφωνία κάνοντας λόγο για «Μακεδονοκλάστες».

Παρά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου η συμφωνία φαίνεται ότι θα περάσει. Και αυτό γιατί εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ, του ΚΙΝΑΛ αλλά και του Ποταμιού που θα ψηφίσουν τη συμφωνία.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές αφού ο Πάνος Καμμένος θα έχει πάρει τους ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Βέβαια αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ολοκληρώσει την τετραετία, ακόμη και στην περίπτωση που ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρήσουν από την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως «σε καμία περίπτωση» δεν θα γίνουν τον Μάιο οι εκλογές.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει πράγματι προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ, απάντησε «βεβαίως και θα έχει, είμαι πεπεισμένος για αυτό».

«Δεν σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα συμπλεύσει με την προσπάθεια της Ν.Δ. να πέσει η κυβέρνηση», διευκρίνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πάντως είναι αναπάντητο πού θα βρει τους βουλευτές που χρειάζεται για να κυβερνήσει.

Το ένα σενάριο είναι να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας με την ψήφο των ΑΝΕΛ αν και δεν θα είναι στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος: «ο κ. Καμμένος θα συμπλεύσει με την προσπάθεια της Ν.Δ. να πέσει η κυβέρνηση».

Το δεύτερο σενάριο είναι όσο πλησιάζει ο «φόβος» των βουλευτών για τον «σταυρό» και τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να απορροφά στελέχη από τα άλλα κόμματα. Άλλωστε  δεν είναι λίγες οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η επόμενη Βουλή δεν θα είναι με οκτώ κόμματα, αλλά ενδεχομένως πεντακομματική, οπότε οι σημερινοί βουλευτές θα θέλουν να εισέλθουν σε ένα κόμμα που θα έχει θέση στην επόμενη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι το τοπίο θα είναι ιδιαίτερα ρευστό τους επόμενους μήνες.