Οι μαμάδες που γκρινιάζουν μεγαλώνουν επιτυχημένες κόρες - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Οι μαμάδες που γκρινιάζουν μεγαλώνουν επιτυχημένες κόρες

featured image

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που έχουν τα παιδιά από τους γονείς τους, είναι ότι τους γκρινιάζουμε συνέχεια: Για το διάβασμά τους, για το δωμάτιό τους που είναι άνω κάτω, ακόμα και για τα ρούχα που φορούν.

Η αλήθεια είναι ότι συχνά το παρακάνουμε. Είναι, όμως, για καλό τους –και το επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες! Την επόμενη φορά που, ειδικά η κόρη σας, θα παραπονεθεί ότι είστε γκρινιάρα, παραπέμψετέ την στην παρακάτω έρευνα του Πανεπιστημίου του Essex της Αγγλίας.

Σύμφωνα με αυτήν, τα κορίτσια που μεγαλώνουν από γκρινιάρες μαμάδες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιτυχημένα, στο μέλλον, συγκριτικά με τα κορίτσια που μεγαλώνουν από λιγότερο πιεστικές μαμάδες.

Η έρευνα, με επικεφαλής την ερευνήτρια Ericka Rascon-Ramirez, παρακολούθησε 15.000 κορίτσια, ηλικίας 13 και 14 ετών, από το 2004 έως το 2010. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υψηλές προσδοκίες των γονιών έπαιξαν ρόλο στις μεγάλες αποφάσεις που πήραν κάποια από αυτά τα κορίτσια στη ζωή τους. Ήταν δε οι προσδοκίες του «βασικού» γονιού που επηρέασαν περισσότερο τις έφηβες, και καθώς αυτός είναι κατά κανόνα η μαμά… όσες γκρινιάζετε έτσι κι αλλιώς, μπορείτε να λάβετε τα εύσημα!

Η Ramirez λέει, μάλιστα, ότι η γκρίνια των μαμάδων επιδρά ακόμα κι όταν η κόρη προσποιείται ότι την ακούει (δηλαδή σχεδόν πάντα). «Σε πολλές περιπτώσεις, στην εφηβεία μας, καταφέρναμε να κάνουμε αυτό που μας βόλευε, ακόμα κι αν ήταν αντίθετο από την θέληση της μαμάς μας. Όσο, όμως, κι αν προσπαθούσαμε να αψηφήσουμε τις συστάσεις της, στο τέλος πάντα επηρέαζε τις επιλογές μας», εξηγεί.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μαμάδες που είναι πιο χαλαρές, μεγαλώνουν κόρες που θα γίνουν αποτυχημένες και θα αποκτήσουν παιδί στα 16. Η έρευνα καταλήγει στο ότι «οι γονείς με μεγάλες απαιτήσεις μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες μιας έφηβης να μείνει έγκυος κατά 4% συγκριτικά με τους γονείς μέτριων προσδοκιών». Το 4% δεν είναι, βέβαια, 0%, αλλά δεν είναι και άξιο για να καυχιόμαστε μπροστά στις cool μαμάδες.

Πού καταλήγουμε εμείς; Ότι θα συνεχίσουμε να γκρινιάζουμε στις κόρες μας, κι ας μας κακολογούν. Κάποια μέρα… θα μας ευχαριστούν!

[mama365.gr]